Το GitHub θα αποθηκεύσει όλα τα αρχεία του σε μία κρύπτη στην Αρκτική

Μία σύγχρονη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας για να επιβιώσει ο ψηφιακός μας κόσμος
18 Νοεμβρίου 2019 11:01
Το GitHub θα αποθηκεύσει όλα τα αρχεία του σε μία κρύπτη στην Αρκτική

Το open source software είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του σύγχρονου πολιτισμού και η κληρονομιά όλης της ενωμένης ανθρωπότητας. Οι ολοένα και αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις, η κλιματική αλλαγή, ακόμα και ένας αστεροειδής μπορεί να απειλήσει αυτό το έργο. Έτσι, το GitHub αποφάσισε να υλοποιήσει το GitHub Archive Program για να διατηρήσει το open source λογισμικό για τις επόμενες γενιές.

Με το Code Vault, το GitHub θα αποθηκεύσει όλο το open source λογισμικό που διαθέτει (και σε συνεχή βάση) σε μία κρύπτη 250 μέτρα κάτω από το έδαφος, στην Αρκτική. Συγκεκριμένα θα αποθηκευτούν στο Svalbard της Νορβηγίας το οποίο έχει ανακυρυχθεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη με διεθνή συνθήκη. Τα δεδομένα θα αποθηκευτούν σε ένα είδους film το οποίο θα επικαλυφθεί με οξείδιο του σιδήρου και θα αντέξει για 1.000 χρόνια. Θα μπορούν να αναγνωστούν από υπολογιστή ή στην περίπτωση που δεν υπάρχει καν ηλεκτρισμός, θα μπορούν να αναγνωστούν από έναν άνθρωπο με μεγεθυντικό φακό.

Μεταξύ των πρώτων δεδομένων που θα αποθηκευτούν θα είναι ο πηγαίος κώδικας του Android και του Linux, καθώς και γλώσσες προγραμματισμού, web πλατφόρμες, κρυπτονομίσματα και AI εργαλεία. Η μεταφορά των δεδομένων αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2020.