Νέα τεχνολογία μπαταριών θα φορτίζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε 10 λεπτά

Κλείνει η ψαλίδα σε σχέση με τα βενζινοκίνητα
10 Νοεμβρίου 2019 12:28
Νέα τεχνολογία μπαταριών θα φορτίζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε 10 λεπτά

Μπορεί τα τελευταία χρόνια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να έχουν πλησιάσει τα βενζινοκίνητα σε εμβέλεια, αφού μπορούν να ταξιδεύουν για ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις, ωστόσο το πρόβλημα του χρόνου στη φόρτισή τους παραμένει. Παρά τις διάφορες fast charge τεχνολογίες που έχουν εισάγει εταιρίες όπως η Tesla και η Porsche, ο χρόνος φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου παραμένει σημαντικά μεγαλύτερος από ένα γέμισμα στο βενζινάδικο.

Η ψαλίδα ίσως να κλείσει όμως, με τη νέα τεχνολογία μπαταριών που ανέπτυξε ο Chao Yang Wang του Penn State University και μπορεί να φορτίσει στο 80% (300 χιλιόμετρα) ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέσα σε 10 μόλις λεπτά.

Η ιδέα του Wang ξεκίνησε απλά, παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια σε μία μπαταρία ιόντων λιθίου, στη συγκεκριμένη περίπτωση 400 kilowatts. Ωστόσο το πρόβλημα της υπερφόρτισης μίας μπαταρίας λιθίου είναι πως δημιουργούνται εναποθέσεις λιθίου που καλύπτουν την επιφάνεια των αρνητικών ηλκετροδίων, κάτι που μειώνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ωστόσο οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αν θέρμαιναν αρκετά την μπαταρία, δε μπορούσαν να σχηματιστούν πλάκες λιθίου.

Πήραν λοιπόν μία μπαταρία του εμπορίου και αρχικά, σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς θέρμανση, διαπίστωσαν πως οι πλάκες άρχισαν να σχηματίζονται μετά από 60 κύκλους φόρτισης. Έπειτα, θερμαίνοντάς την στους 60 βαθμούς Κελσίου μπόρεσαν να επαναφορτίσουν την μπαταρία 2.500 φορές χωρίς να σχηματιστούν οι πλάκες, κάτι που αντιστοιχεί σε 750.000 χιλιόμετρα ή 14 χρόνια χρήσης του αυτοκινήτου.

Άγνωστο παραμένει αν αυτή η τεχνολογία θα φτάσει τελικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι ερευνητές όμως είναι πεπεισμένοι πως μπορούν να ρίξουν το χρόνο φόρτισης ακόμα και στα 5 λεπτά.

Αυτό το πείραμα ανέτρεψε μία παλιά πεποίθηση πως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν πρέπει να φορτίζονται σε υψηλή θερμοκρασία επειδή θα μειωθεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Αντίθετα, τα αποτελέσματα δείχνουν πως τα οφέλη μίας σύντομης φόρτισης σε υψηλή θερμοκρασία υπερισχύουν έναντι των μειονεκτημάτων.