Η Κίνα δοκιμάζει την αναγνώριση συναισθημάτων από τα συστήματα παρακολούθησης

“Για να αποτρέψει τρομοκρατικές ενέργειες και λαθρεμπόριο”
09 Νοεμβρίου 2019 11:45
Η Κίνα δοκιμάζει την αναγνώριση συναισθημάτων από τα συστήματα παρακολούθησης

Βγαλμένη από την ταινία Minority Report είναι η είδηση που έρχεται από την Κίνα σχετικά με τις δυνατότητες παρακολούθησης της ψυχικής κατάστασης των πολιτών. Η Κίνα λοιπόν θα εγκαταστήσει σε αεροδρόμια, μετρό και εμπορικά κέντρα, ένα σύστημα παρακολούθησης το οποίο θα αναγνωρίζει τα συναισθήματα των πολιτών μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η τεχνολογία αυτή ήδη δοκιμάζεται στην επαρχία Xinjiang, γνωστή για το οργουελικό καθεστώς παρακολούθησης επειδή ζουν εκεί πάνω από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Xinjiang, η αναγνώριση συναισθημάτων μέσω του video υλικού “μπορεί να αναγνωρίσει υπόπτους αναλύοντας την ψυχική τους κατάσταση για να αποτρέψει παράνομες πράξεις, συμπεριλαμβανομένων της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου”.

Ωστόσο ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας δεν είναι τόσο σίγουροι για την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Ο αναλυτής Jay Stanley του ACLU δήλωσε στο Axios πως η επιστήμη της αναγνώρισης συναισθημάτων είναι αρκετά προβληματική, ενώ μερικές μελέτες έχουν αποδείξει πως η σύνδεση μεταξύ συναισθηματικής κατάστασης και εκφράσεων προσώπου είναι δύσκολη αν όχι ανέφικτη, ανεξαρτήτως του περιεχομένου, του προσώπου ή της κουλτούρας.