Η Boeing απλοποιεί την αποστολή των Αμερικανών στη Σελήνη

Λιγότερα βήματα για πιο ασφαλή πορεία
07 Νοεμβρίου 2019 11:42
Η Boeing απλοποιεί την αποστολή των Αμερικανών στη Σελήνη

Η Boeing παρουσίασε το “Fewest Steps to the Moon”, μία πρόταση για απλοποιημένη προσέγγιση στην έλευση της NASA στην επιφάνεια της Σελήνης. Η Boeing θα κατασκευάσει ένα από τα σεληνιακά landers που θα προσεδαφιστούν στην επιφάνεια της Σελήνης το 2024 με το πρόγραμμα Artemis της NASA.

Η NASA θα στείλει αστροναύτες στη Σελήνη με τον SLS πύραυλο, στην κορυφή του οποίο θα βρίσκεται η κάψουλα Orion. Αφού η Orion συνδεθεί με το διαστημικό σταθμό που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, Lunar Gateway, οι αστροναύτες θα μπουν στο lander που θα τους μεταφέρει στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου. Αυτό που προτείνει η Boeing είναι το HLS της (Human Lander System) να συνδεθεί με την Gateway ή απευθείας με την Orion κάψουλα. Επιπλέον, το σύστημα προσεδάφισης και απογείωσης που θα φέρει και θα πάρει από την επιφάνεια αντίστοιχα τους αστροναύτες, μπορεί να πυροδοτηθεί με έναν μόνο πύραυλο. Δε χρειάζεται ένα επιπλέον ενδιάμεσο σύστημα για να μεταφερθεί από την τροχιά στην επιφάνεια.

Η πιο ισχυρή εκδοχή του SLS μάλιστα, το 1B, θα μπορέσει να στείλει το lander αυτούσιο στο διάστημα χωρίς να χρειάζεται η συναρμολόγησή του μέσα από πολλαπλές πτήσεις.

Αυτή η προσέγγιση μειώνει την περιπλοκότητα και το ρίσκο του να στείλουμε πολλαπλά κομμάτια σε τροχιά με πολλαπλές εκτοξεύσεις, μειώνοντας σε μόλις 5 τις αποστολές αντί για 11 ή περισσότερες οι οποίες προβλέπονται από εναλλακτικές στρατηγικές.