Το Facebook είναι αναγκασμένο να αφαιρέσει παράνομο περιεχόμενο σε παγκόσμια κλίμακα

Απόφαση-ορόσημο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ελευθερία του internet
06 Οκτωβρίου 2019 11:23
Το Facebook είναι αναγκασμένο να αφαιρέσει παράνομο περιεχόμενο σε παγκόσμια κλίμακα

To Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποφάσισε πως το Facebook μπορεί να διαταχθεί να αστυνομεύει και να αφαιρεί παράνομο περιεχόμενο, όχι μόνο στην επικράτεια της Ευρώπης αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η απόφαση του ΔΕΕ αποτελεί ορόσημο στην ελευθερία του internet η οποία σύμφωνα με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων απειλείται, σε μία περίοδο όπου οι κυβερνήσεις καταπιεστικών καθεστώτων σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από την ελεύθερη έκφραση.

Στόχος της απόφασης είναι όταν κάποιο περιεχόμενο κριθεί παράνομο από οποιοδήποτε από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε εθνικό δικαστήριο, το Facebook αλλά και οποιαδήποτε άλλη social media πλατφόρμα, να είναι αναγκασμένη να το αφαιρέσει. Μάλιστα θα πρέπει να το αφαιρέσει σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμα και σε χώρες που το συγκεκριμένο περιεχόμενο δεν είναι παράνομο. Το Facebook αντέδρασε λέγοντας πως δεν είναι δουλειά των social media πλατφορμών να παρακολουθούν, να ερμηνεύουν και να αφαιρούν λόγο ο οποίος μπορεί να είναι παράνομος σε μια συγκεκριμένη χώρα.

Υπονομεύει μία μακροχρόνια αρχή που λέει ότι μία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει τους νόμους της σε μία άλλη χώρα. Ανοίγει επίσης την πόρτα σε υποχρεώσεις οι οποίες επιβάλλονται στις internet εταιρίες για να παρακολουθούν προληπτικά το περιεχόμενο και έπειτα να ερμηνεύουν αν είναι “αντίστοιχο” με περιεχόμενο το οποίο έχει κηρυχθεί παράνομο. – Facebook

Η ομάδα προάσπισης ελευθερίας του λόγου, Article 19, δήλωσε:

Αυτό μπορεί να θέσει ένα  επικίνδυνο προηγούμενο, όπου τα δικαστήρια μίας χώρας μπορούν να ελέγξουν ποιο internet μπορούν να δουν οι χρήστες μίας άλλης χώρας. Αυτό μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, ειδικά από καθεστώτα με ιστορικό παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαφορετική άποψη έχει η Πρόεδρος των Πρασίνων στο κοινοβούλιο της Αυστρίας, Eva Glawisching-Piesczek:

Το ΔΕΕ παίρνει θέση στο θέμα που λέει ότι κάποιος πρέπει να δημιουργήσει και να ενδυναμώσει τα όργανα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν έχει να κάνει τόσο με λιγότερες αναρτήσεις μίσους (μετά την απόφαση) όσο έχει να κάνει με την αυξανόμενη αντίληψη πως μπορούμε να προστατεύσουμε επιτυχώς τους εαυτούς μας από αυτό αυτές και πως αυτό θα ενδυναμώσει όλους μας στον αγώνα εναντίον της online ρητορικής μίσους.