SpaceX και Arianespace εκτόξευσαν πυραύλους με διαφορά λίγων ωρών

Η SpaceX έπιασε το αεροδυναμικό κάλυμμα με δίχτυα
07 Αυγούστου 2019 10:37
SpaceX και Arianespace εκτόξευσαν πυραύλους με διαφορά λίγων ωρών

Δύο εκτοξεύσεις με διαφορά λίγων ωρών πραγματοποιήθηκαν χτες από την αμερικανική SpaceX και την ευρωπαϊκή Arianespace. Οι εκτοξεύσεις του Falcon 9 και του Ariane 5 έγιναν από το Ακρωτήρι Κανάβεραλ στη Φλόριντα της Βόρειας Αμερικής και από τη Γαλλική Γουιάνα στη Νότια Αμερική αντίστοιχα.

Πρώτος εκτοξεύθηκε ο Ariane 5 ο οποίος μετέφερε δορυφόρους επικοινωνίας, έναν για την Intelsat και έναν για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και την Airbus. Ο δεύτερος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ονομάζεται EDRS-C, αποτελεί συνεργασία της ESA και της Airbus και θα είναι ο δεύτερος δορυφόρος του SpaceDataHighway, ένα σύμπλεγμα δορυφόρων πάνω από τον Ισημερινό που θα συνδέει δορυφόρους, drones και αεροσκάφη σε χαμηλή τροχιά χρησιμοποιώντας τεχνολογία laser και προσφέροντας ταχύτητες σχεδόν πραγματικού χρόνου.

Ο Falcon 9 εκτοξεύτηκε 3 ώρες αργότερα μεταφέροντας τον AMOS-17, έναν Ισραηλινό δορυφόρο επικοινωνιών που θα προσφέρει υπηρεσίες συνδεσιμότητας στην Αφρική. Αυτή η εκτόξευση ήταν δωρεάν για την εταιρία που χειρίζεται το δορυφόρο, την Spacecom, μιας και είναι η αποζημίωσή της από την SpaceX για τότε που καταστράφηκε ο AMOS-6 δορυφόρος της το 2016 κατά την αποτυχημένη εκτόξευση του Falcon 9. Η SpaceX είχε προσφέρει τότε στην Spacecom είτε αποζημίωση $50 εκατομμυρίων είτε μία δωρεάν εκτόξευση σε μελλοντική Falcon 9 αποστολή και η Spacecom διάλεξε το δεύτερο.

Να σημειώσουμε πως η χτεσινή ήταν η τρίτη πτήση του συγκεκριμένου Falcon 9 μετά τον Ιούλιο και Νοέμβριο του 2018 και η SpaceX δεν έκανε προσπάθεια ανάκτησής του, αφήνοντάς τον να πέσει στον ωκεανό.

Ωστόσο η SpaceX ανέκτησε επιτυχώς το αεροδυναμικό κάλυμμα του ανώτερου μέρους του πυραύλου, εκεί που φιλοξενείται ο δορυφόρος. Η ανάκτηση έγινε νύχτα στον ωκεανό και το κάλυμμα προσγειώθηκε στα δίχτυα του πλοίου Ms Tree.