Το τσουνάμι που "έπνιξε" τον Άρη

Η προέλευση του κρατήρα Lomonosov
05 Αυγούστου 2019 11:08
Το τσουνάμι που "έπνιξε" τον Άρη

Μία πρόσφατη μελέτη ενισχύει τη θεωρία περί ενός αρχαίου ωκεανού στον Άρη, καθώς ισχυρίζεται πως μία σύγκρουση μετεωρίτη που δημιούργησε τον κρατήρα Lomonosov διαμέτρου 120 χιλιομέτρων, δημιούργησε και ένα μέγα τσουνάμι το οποίο “έπνιξε” το βόρειο τμήμα του πλανήτη. Μία πιο προσεκτική μελέτη του κρατήρα αποκάλυψε πως η περίμετρός του έχει το ίδιο ύψος με το εκτιμώμενο βάθος του ωκεανού και μοιάζει αρκετά με υποθαλάσσιους κρατήρες που έχουμε στη Γη. Επιπλέον, η μορφολογία του βόρειου τμήματος του κρατήρα συνάδει με απότομη και βίαιη ροή νερού σε ύψος ουρανοξυστών, ενώ εκεί που θεωρείται πως βρισκόταν η βόρεια ακτογραμμή του ωκεανού συναντάμε μορφολογίες εδάφους που μπορεί να σχετίζονται με ένα ισχυρό χτύπημα από τσουνάμι.

Ωστόσο οι επιστήμονες σημειώνουν πως δεν υπάρχουν ακόμα ατράνταχτες αποδείξεις πως ο Άρης διέθετε ωκεανό δισεκατομμύρια χρόνια πριν και χρειάζονται επιπλέον στοιχεία για να επιβεβαιώσουν πως η θεωρία του κρατήρα Lomonosov στέκει.

Πρέπει να πούμε πως ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πλήρως την ιστορία του κλίματος του Άρη και σίγουρα τα κλιματικά μοντέλα μας θα συνεχίσουν να βελτιώνονται. – Paul Byrne, πλανητικός γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας

Οι επιστήμονες διαφωνούν για το αν ο Άρης ήταν ποτέ αρκετά ζεστός για να φιλοξενεί νερό σε υγρή μορφή, καθώς αρκετά κλιματικά μοντέλα δείχνουν πως ήταν πολύ κρύος. Ωστόσο υπάρχουν αρχαία δέλτα ποταμών και άλλα γεωλογικά στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν πως στο βόρειο τμήμα του υπήρχε ένας ωκεανός πριν 3.7 δισεκατομμύρια χρόνια.