Αυτός ο Ιούλιος ήταν ο πιο καυτός μήνας στην καταγεγραμμένη ιστορία

Ίση η μεγαλύτερη θερμοκρασία από τον Ιούλιο του 2016
03 Αυγούστου 2019 09:58
Αυτός ο Ιούλιος ήταν ο πιο καυτός μήνας στην καταγεγραμμένη ιστορία

Τα δεδομένα του World Meteorological Organization (WMO) δείχνουν πως αυτός ο Ιούλιος ήταν “πιο καυτός ή τουλάχιστον ίσος” με τον πιο καυτό μήνα στην καταγεγραμμένη ιστορία, όντας 1.2 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός από την προ-βιομηχανική εποχή. Το ρεκόρ του πιο καυτού μήνα το είχε ο Ιούλιος του 2016, επηρεαζόμενος από το φαινόμενο El Nino. Το φαινόμενο έχει εξασθενήσει το 2019, αλλά αυτός ο Ιούλιος ήταν γεμάτος με κύματα καύσωνα, αξιοσημείωτο λιώσιμο πάγων στην Γροιλανδία, στην Αρκτική και σε παγετώνες στην Ευρώπη, ενώ είχαμε και τεράστιες πυρκαγιές χωρίς προηγούμενο στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής.

Όλα αυτά σημαίνουν πως από το 2015 έως το 2019 είχαμε τις πέντε πιο καυτές χρονιές στην ιστορία. Το να αποτρέψουμε τη μη αναστρέψιμη διαταραχή του περιβάλλοντος είναι ο αγώνας της ζωής μας και είναι ένας αγώνας για τη ζωή μας. Είναι ένας αγώνας που μπορούμε και πρέπει να νικήσουμε. – Antonio Guterres, Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών

Να θυμίσουμε πως ο Ιούνιος που μας πέρασε ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί στην ιστορία, ενώ ο Μάιος ήταν ο τέταρτος θερμότερος Μάιος στην ιστορία. Το 2019, χωρίς να έχει ακόμα τελειώσει, ανήκει ήδη στην τριάδα των πιο καυτών ετών στην καταγεγραμμένη ιστορία.