Ταχυδρομικό drone συντρίβεται κοντά σε παιδιά και σταματούν οι πτήσεις στην Ελβετία

Δεν τραυματίστηκε κανείς
03 Αυγούστου 2019 09:25
Ταχυδρομικό drone συντρίβεται κοντά σε παιδιά και σταματούν οι πτήσεις στην Ελβετία

Από το 2017 τα Ελβετικά Ταχυδρομεία λειτουργούν ένα πρόγραμμα παράδοσης εργαστηριακών δειγμάτων μεταξύ κλινικών και νοσοκομείων το οποίο επεκτάθηκε σε τρεις πόλεις και έχει κάνει από τον Ιανουάριο του 2019 μόνο, 3.000 επιτυχημένες πτήσεις. Ωστόσο ένα πρόσφατο περιστατικό ήταν αρκετό για να σταματήσει το πρόγραμμα.

Ένα drone μεταφοράς λοιπόν, βάρους 10 κιλών και με ικανότητα μεταφοράς φορτίου 2 κιλών, συνετρίβη σε απόσταση 45 μέτρων από μια ομάδα παιδιών. Αν και ήταν εξοπλισμένο με αλεξίπτωτο για ώρα ανάγκης, το drone έκοψε το καλώδιο που το συνέδεε με το αλεξίπτωτο και συνέχισε σε ανεξέλεγκτη πτώση. Αυτό το περιστατικό ήταν το δεύτερο αυτής της χρονιάς, με το πρώτο να λαμβάνει χώρα τον Ιανουάριο όπου το drone αναγκάστηκε σε έκτακτη προσγείωση, αυτή τη φορά όμως λειτούργησε το αλεξίπτωτο.

Έτσι το πρόγραμμα drone διακόπτεται μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές σε αυτό. Τα Ελβετικά Ταχυδρομεία ζητούν από την κατασκευάστρια Matternet να συνδέσουν με δύο καλώδια και όχι με ένα το αλεξίπτωτο, καθώς και να είναι ενισχυμένα με μέταλλο, ενώ θέλει η σειρήνα της έκτακτης προσγείωσης να είναι ισχυρότερη. Μία επιτροπή ειδικών θα συμβουλεύσει τη Matternet για τους πιθανούς κινδύνους στη χρήση της υπηρεσίας.

Η Matternet με τη σειρά της δήλωσε πως δεν έχει δει ξανά τέτοιου είδους βλάβη και πως καμία φορά στο παρελθόν δεν είχαν αποτυχία ανάπτυξης του αλεξίπτωτου.

Μια αποτυχία ανάπτυξης του αλεξίπτωτου είναι μία ξεκάθαρη αποτυχία των μηχανισμών ασφαλείας μας και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να το αντιμετωπίσουμε.