Το κρυπτονόμισμα Libra του Facebook μπορεί να μην το δούμε ποτέ

Τεράστιες οι αντιδράσεις από κυβερνήσεις
02 Αυγούστου 2019 11:17
Το κρυπτονόμισμα Libra του Facebook μπορεί να μην το δούμε ποτέ

Τον Ιούνιο το Facebook ανακοίνωσε μεγαλοπρεπώς το νέο του εγχείρημα στην έκδοση ενός κρυπτονομίσματος που ονόμασε Libra. Ωστόσο οι αντιδράσεις τόσο από τις ίδιες τις ΗΠΑ, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες ήταν άμεσες. Το θέμα τέθηκε αμέσως προς διαβούλευση στη Γερουσία των ΗΠΑ, με τις μεγαλύτερες ανησυχίες να περιλαμβάνουν τα πρόσφατα σκάνδαλα ιδιωτικότητας του Facebook, καθώς και τη χρήση του Libra για χρηματοδότηση τρομοκρατών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.

Το Facebook είχε δηλώσει τότε πως δε θα κυκλοφορήσει το νέο κρυπτονόμισμα μέχρι να είναι όλοι έτοιμοι, ωστόσο τώρα η εταιρία ακολουθεί ακόμα πιο προσεκτικό μονοπάτι, προειδοποιώντας τους επενδυτές της πως το Libra μπορεί να μην κυκλοφορήσει καν. Με επιστολή στο Securities and Exchange Commission, σημειώνει:

Το Libra έχει προκαλέσει το λεπτομερή έλεγχο κυβερνήσεων και φορέων ελέγχου σε πολλαπλούς τομείς και αναμένουμε αυτοί οι έλεγχοι να συνεχιστούν. Επιπροσθέτως, η αποδοχή ενός τέτοιου νομίσματος από την αγορά είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Επομένως, δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαβεβαίωση πως το Libra ή τα σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες θα διατεθούν στον προγραμματισμένο χρόνο ή και καθόλου. Δεν έχουμε σημαντική εμπειρία στα ψηφιακά νομίσματα ή στην τεχνολογία blockchain, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά μας να αναπτύξουμε και να προωθήσουμε τέτοιου είδους προϊόντα και υπηρεσίες.

Στόχος του Facebook ήταν η κυκλοφορία του Libra μέσα στο πρώτο μισό του 2020, ωστόσο πλέον όλα  είναι ανοιχτά και θα εξαρτηθεί κυρίως από τη στάση των κυβερνήσεων και των νομοθετών. Ήδη αρνητικοί απέναντι στο Libra είναι ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Διευθυντής του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού των ΗΠΑ, ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πολλές ακόμα κυβερνήσεις και φορείς. Ο Mark Zuckerberg δήλωσε:

Πριν μερικά χρόνια η εταιρία απλά θα εμφάνιζε το νέο προϊόν και θα προσπαθούσε να το προωθήσει μόνη της. Τώρα, η προσέγγιση σε όλα αυτά τα μέτωπα είναι να παρουσιάσουμε τις ιδέες και τις αξίες που πιστεύουμε πως μία υπηρεσία πρέπει να έχει, να αφήσουμε ανοιχτή μία περίοδο για όσο χρειαστεί για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις νομοθετών και ειδικών σχετικά με αυτό και έπειτα να σκεφτούμε τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσουμε μπροστά.