Πρόστιμο €242 εκατομμυρίων στην Qualcomm από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Για μονοπωλιακές πρακτικές
19 Ιουλίου 2019 09:30
Πρόστιμο €242 εκατομμυρίων στην Qualcomm από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι νομικές μάχες της Ευρώπης συνεχίζονται ενάντια στους τεχνολογικούς γίγαντες. Αυτή τη φορά σειρά έχει η Qualcomm, της οποίας η κυριαρχία στην αγορά των 3G chipsets θα της κοστίσει €242 εκατομμύρια. Η υπόθεση αφορά την περίοδο 2009-2011, όταν η Qualcomm ανταγωνιζόταν την κατά πολύ μικρότερη Icera (την οποία αργότερα εξαγόρασε η NVIDIA) για τη δημιουργία μικρότερων και πιο αποδοτικών chip. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως η Qualcomm πουλούσε chipsets κάτω του κόστους σε Huawei και ZTE για να μπορέσει να αποκλείσει τον ανταγωνισμό. Και φαίνεται πως τα κατάφερε αφού εξασφάλισε την ηγετική θέση στην αγορά, ενώ η NVIDIA έκλεισε την Icera το 2015.

Η στοχευμένη φύση των παραχωρήσεων στις τιμές της Qualcomm, της επέτρεψε να μεγιστοποιήσει τον αρνητικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Icera, ενώ παράλληλα ελαχιστοποίησε τις επιπτώσεις στα δικά της συνολικά έσοδα από την πώληση UMTS chipsets (3G chipsets).

Να θυμίσουμε πως η Qualcomm διαθέτει περίπου το 60% της αγοράς, ενώ είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το δεύτερο. Έτσι, λόγω των επιβλαβών παρεμβάσεων στον ανταγωνισμό, η Qualcomm χρεώθηκε το 1.27% του τζίρου της για το 2018.