Η Amazon παραδέχεται πως αποθηκεύει τις συνομιλίες σας με την Alexa χωρίς ημερομηνία λήξης

Ακόμα κι αν εσείς τις έχετε σβήσει
06 Ιουλίου 2019 09:46
Η Amazon παραδέχεται πως αποθηκεύει τις συνομιλίες σας με την Alexa χωρίς ημερομηνία λήξης

Οι ψηφιακοί βοηθοί στις έξυπνες συσκευές έχουν κάνει ευκολότερη τη ζωή μας, πώς μπορούμε όμως να σιγουρευτούμε πως όσα λέγονται μέσα στο σπίτι μας μένουν σε αυτό; Οι εταιρίες όπως η Amazon ισχυρίζονται πως υπάρχει η δυνατότητα να διαγράψουν οι χρήστες τις συζητήσεις τους με την Alexa, ωστόσο όπως αποκαλύπτεται αυτό δεν έχει κάποιο νόημα μιας και αντίγραφα των συζητήσεων κρατούνται στους servers της εταιρίας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Chris Coons, είχε στείλει πριν μερικούς μήνες μία επιστολή στην  Amazon, κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με την αποθήκευση των συζητήσεων με την Alexa. Ο Αντιπρόεδρος δημόσιας πολιτικής της Amazon, Brian Huseman, απάντησε στην επιστολή, επιβεβαιώνοντας και επίσημα πως οι συνομιλίες μας με την Alexa αλλά και γραπτά αντίγραφα αυτών κρατούνται από την εταιρία, τουλάχιστον μέχρι να διαγράψει κάθε μία ξεχωριστά ο χρήστης. Ακόμα και τότε όμως υπάρχει περίπτωση να κρατηθούν γραπτά αντίγραφα της συνομιλίας, το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ή άλλα δεδομένα σχετικά με αυτήν. Η απάντηση δεν άφησε φυσικά ικανοποιημένο τον Coon ο οποίος δήλωσε:

Η απάντηση της Amazon αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πως γραπτά αντίγραφα των φωνητικών αλληλεπιδράσεων με την Alexa δε διαγράφονται από όλους τους servers της Amazon, ακόμα κι όταν ο χρήστης έχει διαγράψει μία καταγραφή της φωνής του. Επιπλέον, η έκταση στην οποία αυτά τα δεδομένα μοιράζονται με τρίτους και πώς χρησιμοποιούν οι τρίτοι αυτές τις πληροφορίες, παραμένει άγνωστο.

Η Amazon με τη σειρά της ισχυρίζεται πως κρατά αρχείο τουλάχιστον για τις αλληλεπιδράσεις που καταλήγουν σε αγορές.

Οι πελάτες δε θα ήθελαν ή δε θα περίμεναν μία διαγραφή της φωνητικής καταγραφής να διαγράψει και τα σχετικά δεδομένα ή να εμποδίσει την Alexa να πραγματοποιήσει την απαιτούμενη ενέργεια.