Οι millenials αναπτύσσουν προεξοχές στο κρανίο τους από την υπερβολική χρήση smartphones

Μία παράδοξη προσαρμογή
22 Ιουνίου 2019 09:30
Οι millenials αναπτύσσουν προεξοχές στο κρανίο τους από την υπερβολική χρήση smartphones

Μία συναρπαστική πτυχή σε όλα τα έμβια όντα είναι η ικανότητα προσαρμογής τους. Ποιος να το φανταζόταν όμως πως η υπερβολική χρήση smartphones θα προκαλούσε στον άνθρωπο μία βιολογική προσαρμογή. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη των David Shahar και Mark G.L. Sayers που δημοσιεύτηκε στο Nature, οι millennials αναπτύσσουν προεξοχές στο κρανίο τους λόγω της χρήσης smartphone. Αυτά τα μικρά οστέινα “κέρατα” μεγαλώνουν στη βάση του κρανίου και είναι μια απόκριση του οργανισμού μας στο σύγχρονο τρόπο ζωής, όπου περνάμε πολύ ώρα με σκυμμένο το κεφάλι κοιτάζοντας τα τηλέφωνά μας, επιβαρύνοντας τον αυχένα μας.

Υποθέτουμε πως το EEOP (enlarged external occipital proturberance) μπορεί να συνδέεται με παρατεταμένες παρεκκλίνουσες στάσεις που σχετίζονται με την εμφάνιση και την εκτεταμένη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών χειρός, όπως τα smartphones και τα tablets.

Το φαινόμενο  εντοπίζεται συνήθως στους millennials και συγκεκριμένα σε ηλικίες από 18 έως 30 ετών σε ποσοστό 41%. Και ενώ αυτές οι οστεϊκές αποφύσεις δεν είναι επικίνδυνες, οι ερευνητές τονίζουν πως είναι σημάδι ότι κεφάλι και αυχένας δεν είναι στη σωστή διάταξη. Να σημειώσουμε επίσης πως η διαφορά του να κοιτάμε το τηλέφωνό μας από το να διαβάζουμε ένα βιβλίο έγκειται στο χρόνο. Πρόσφατη μελέτη βρήκε πως οι Αμερικανοί περνούν 3 ώρες και 44 λεπτά κάθε μέρα στο smartphone ή το tablet τους.