Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά στον κόσμο μπορεί να έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής

Οι κρυφοί κίνδυνοι των γενετικών παρεμβάσεων
05 Ιουνίου 2019 11:12
Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά στον κόσμο μπορεί να έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής

Πέρυσι ο Κινέζος επιστήμονας He Jiankui συντάραξε τα θεμέλια της επιστημονικής κοινότητας - κυρίως λόγω της ηθικής πλευράς του θέματος - ανακοινώνοντας πως επεξεργάστηκε το γενετικό κώδικα δύο δίδυμων κοριτσιών, χρησιμοποιώντας τεχνολογία CRISPR-Cas9. Στόχος του ήταν να χαρίσει στα κορίτσια ανοσία στον ιό HIV, τον οποίο είχε ο πατέρας τους.

Και ενώ ο σκοπός του ακούγεται ευγενής, σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα τον κατηγόρησε πως “παίζει το Θεό” προχωρώντας στη γενετική τροποποίηση σε ανθρώπους χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη έρευνα και συναίνεση στο θέμα. Φαίνεται τώρα λοιπόν πως οι φόβοι ήταν βάσιμοι, αφού σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature, ένας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αφαίρεση του CCR5 γονιδίου στα δίδυμα κορίτσια Lulu και Nana, είναι η μικρότερη διάρκεια ζωής.

Επιστήμονες ανέλυσαν το DNA και τα αρχεία θανάτου 400.000 εθελοντών της Biobank στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν πως οι άνθρωποι που γεννιούνται με ανενεργά CCR5 γονίδια πεθαίνουν 20% ταχύτερα από τους άλλους. Η έλλειψη του γονιδίου τους κάνει επίσης πιο ευπαθείς σε συγκεκριμένες ασθένειες, όπως η γρίπη ή ο ιός του Δυτικού Νείλου. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Berkeley, Rasmus Nielsen δήλωσε στο BBC:

Σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι μάλλον μία μετάλλαξη που οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να έχουν. Είναι χειρότερα να την έχεις κατά μέσο όρο.

Οι επιπλοκές στα δίδυμα κορίτσια παραμένουν ακόμα άγνωστες. Θεωρητικά η διάρκεια ζωής τους θα είναι μικρότερη, αλλά δεν πεθαίνουν νωρίτερα όλοι όσοι έχουν ανενεργό το γονίδιο. Το σίγουρο είναι πως οι επιπτώσεις από τη γενετική τροποποίηση δεν είναι τόσο απλές όσο η ανοσία σε έναν ιό και σίγουρα επηρεάζει τομείς τους οποίους δε γνωρίζουμε χωρίς την εφαρμογή της κατάλληλης επιστημονικής μεθόδου και της συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας.