Η NASA εντόπισε το κατεστραμμένο Beresheet lander στην επιφάνεια της Σελήνης

Έντεκα μέρες μετά την πρόσκρουση
16 Μαΐου 2019 09:40
Η NASA εντόπισε το κατεστραμμένο Beresheet lander στην επιφάνεια της Σελήνης

Το Beresheet lander της SpaceIL φιλοδοξούσε να είναι η πρώτη ιδιωτική αποστολή που θα έφτανε στην επιφάνεια της Σελήνης. Δευτερόλεπτα όμως πριν την προσελήνωση, οι Ισραηλινοί έχασαν την επαφή με το lander με αποτέλεσμα να συγκρουστεί στην επιφάνεια της Σελήνης.

Έντεκα μέρες μετά την πρόσκρουση, το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA πέρασε πάνω από το σημείο και κατέγραψε το κατεστραμμένο lander. Το Beresheet δε δημιούργησε κρατήρα ή αν δημιούργησε είναι πολύ μικρός για να το εντοπίσει ο δορυφόρος της NASA. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει πως το lander δεν είχε μεγάλη ταχύτητα κατά την πρόσκρουση ή έφτασε στην επιφάνεια με χαμηλή γωνία.

Η επιφάνεια γύρω από το lander σε απόσταση 30-50 μέτρων είναι ελαφρώς πιο αντανακλαστική από το υπόλοιπο τοπίο, κάτι που σημαίνει πως εκροή αερίων ή άλλων σωματιδίων κατά την πρόσκρουση. Το περιστατικό, αν και ατυχές, μπορεί να προσφέρει στους επιστήμονες μεγαλύτερη κατανόηση της διαμόρφωσης του σεληνιακού τοπίου μετά από πρόσκρουση με κάποιο αντικείμενο σε βάθος χρόνου. Να θυμίσουμε πως οι Ισραηλινοί δεν το βάζουν κάτω και ετοιμάζουν ήδη την επόμενη αποστολή, το Beresheet 2.