Οι άνθρωποι επιταχύνουν την εξαφάνιση των ειδών και αλλάζουν το φυσικό κόσμο με πρωτοφανή ρυθμό

Έρευνα-κόλαφος των Ηνωμένων Εθνών
07 Μαΐου 2019 10:35
Οι άνθρωποι επιταχύνουν την εξαφάνιση των ειδών και αλλάζουν το φυσικό κόσμο με πρωτοφανή ρυθμό

Μετά την έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που περιγράφει ένα ζοφερό μέλλον, έρχεται μία ακόμα που αφορά τη φύση και οι προβλέψεις είναι το ίδιο δυσοίωνες. Το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως η φύση φθίνει με ρυθμό “άνευ προηγουμένου στην ανθρώπινη ιστορία” και πως υπάρχουν “σοβαρές επιπτώσεις” για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ ειδική μνεία κάνει για τον “επιταχυνόμενο ρυθμό εξαφάνισης” των ειδών, με τη βιοποικιλότητα να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό.

Περίπου 1 εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση, με το ρυθμό να είναι “δεκάδες με εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος” από το μέσο όρο τα τελευταία 10 εκατομμύρια χρόνια. Πάνω από το 40% των αμφίβιων, πάνω από το 1/3 των θαλάσσιων θηλαστικών και σχεδόν το 1/3 των κοραλλιών απειλούνται. Η μέση αφθονία των χερσαίων ειδών έχει μειωθεί κατά 20%. Ο άνθρωπος παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό καθώς πάνω από το 1/3 της ξηράς και σχεδόν τα 3/4 του πόσιμου νερού τροφοδοτούν σοδειές και κτηνοτροφία, με τους τωρινούς μας ρυθμούς να μην είναι βιώσιμοι. Η υποβάθμιση του εδάφους έχει πλήξει το 23% της επιφάνειας της Γης, ενώ από το 2015 ψαρεύουμε με ρυθμούς μη βιώσιμους.

Οι αστικές περιοχές διπλασιάστηκαν από το 1992 και η μόλυνση με πλαστικά είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από το 1980, με τα 400 εκατομμύρια τόνους βιομηχανικών αποβλήτων να έχουν δημιουργήσει πάνω από 400 “νεκρές ζώνες” που καλύπτουν μια περιοχή μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνα καλεί για “ριζοσπαστικές αλλαγές” σε τεχνολογία, οικονομία και κοινωνία για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η προστασία της φύσης δεν είναι πλέον αρκετή και πρέπει ως ανθρωπότητα να εφεύρουμε νέους τρόπους αντιμετώπισης της μόλυνσης, ενώ ως κοινωνίες πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε και καταναλώνουμε. Οι στόχοι του 2020 για την βιοποικιλότητα φαίνεται πως είναι ήδη χαμένοι και αν θέλουμε να πιάσουμε αυτούς του 2030 απαιτούνται δραματικές αλλαγές.