Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το πράσινο φως για το Copyright Directive

Οι χώρες έχουν 24 μήνες να συμμορφωθούν
16 Απριλίου 2019 09:00
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το πράσινο φως για το Copyright Directive

Αφού πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο η οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα τον προηγούμενο μήνα, ήρθε η ώρα να πάρει και την έγκρισή της από τις χώρες-μέλη. Συνολικά 19 χώρες ψήφισαν υπέρ του Copyright Directive και πλέον οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προθεσμία 24 μηνών για να εφαρμόσουν την οδηγία στη νομοθεσία τους.

Υπό τους νέους νόμους, YouTube, Facebook, Instagram και όλες οι μεγάλες πλατφόρμες περιεχομένου θα πρέπει να εξασφαλίσουν άδειες από τους νόμιμους κατόχους έτσι ώστε να φιλοξενούν τις δημιουργίες τους. Θα αναγκαστούν επίσης να αστυνομεύουν οτιδήποτε ανεβάζουν οι χρήστες σε αυτές, μέσω ειδικών φίλτρων.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση της ψηφιακής αγοράς της Ευρώπης, η μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων είναι το κομμάτι του παζλ που έλειπε. – Jean-Claude Juncker, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Julia Reda του κόμματος των πειρατών δήλωσε πως οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης μπορούν να απευθυνθούν πλέον στα δικαστήρια, η διαδικασία όμως θα είναι αργή και δύσκολη, οπότε το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να επιλέξουν ευρωβουλευτές που σέβονται τα ψηφιακά δικαιώματα στις επερχόμενες εκλογές.