Κινέζοι επιστήμονες προσθέτουν ανθρώπινα γονίδια στους εγκεφάλους πιθήκων

Νέα ηθική διαμάχη στην επιστημονική κοινότητα
12 Απριλίου 2019 09:44
Κινέζοι επιστήμονες προσθέτουν ανθρώπινα γονίδια στους εγκεφάλους πιθήκων

Η Κίνα φαίνεται πως έχει τα πρωτεία όσον αφορά τις ηθικά αμφιλεγόμενες επιλογές στον επιστημονικό τομέα. Μετά το σκάνδαλο των γενετικά τροποποιημένων διδύμων, ένα νέο έρχεται να αναστατώσει την επιστημονική κοινότητα. Μια ομάδα Κινέζων ερευνητών πρόσθεσαν γονίδια από ανθρώπινους εγκεφάλους σε πιθήκους με σκοπό να αποκαλυφθεί η μοναδική εξέλιξη της ανθρώπινης νοημοσύνης. Συγκεκριμένα εισήχθη σε 11 rhesus πιθήκους το γονίδιο MCPH1 το οποίο θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα βρήκαν του πιθήκους να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε δοκιμές βραχυπρόθεσμης μνήμης και καλύτερες επιδόσεις στο χρόνο αντίδρασης. Ωστόσο οι εγκέφαλοί τους δεν έγιναν μεγαλύτεροι από την ομάδα ελέγχου.

Μόλις αποκαλύφθηκε η έρευνα ξεσήκωσε αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα και πολλοί τη συνέκριναν με τη δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας Planet of the Apes. Μόλις 5 πίθηκοι επιβίωσαν από τις δοκιμές.

Το γονιδίωμα των rhesus πιθήκων διαφέρει από το δικό μας κατά ένα μικρό ποσοστό. Αυτό ισούται με εκατομμύρια DNA βάσεις που διαφέρουν μεταξύ ανθρώπων και πιθήκων. Η μελέτη αυτή άλλαξε μερικά από αυτά, περίπου ένα κάθε 20.000 γονίδια. Μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας αν συντρέχει λόγος ανησυχίας. – Larry Baum, Hong Kong University, Centre for Genomic Sciences