Η προκαταρκτική αναφορά για την πτώση του 737 Max αθωώνει τους πιλότους

Τα βλέμματα στρέφονται στο λογισμικό της Boeing
05 Απριλίου 2019 09:33
Η προκαταρκτική αναφορά για την πτώση του 737 Max αθωώνει τους πιλότους

Η προκαταρκτική έρευνα για την πτώση της μοιραίας πτήσης 302 των Αιθιοπιακών Αερογραμμών που στοίχισε τη ζωή σε 157 ανθρώπους, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο υπολογιστής πτήσης δέχτηκε επανειλημμένες εντολές λογισμικού για να ρίξει τη μύτη του αεροπλάνου προς τα κάτω. Οι πιλότοι ακολούθησαν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες αλλά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την πτώση του αεροσκάφους.

Η προκαταρκτική αναφορά δείχνει ξεκάθαρα πως οι πιλότοι των Αιθιοπιακών Αερογραμμών της πτήσης ET 302 ακολούθησαν κατά γράμμα τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης της Boeing και της FAA για να χειριστούν την πιο δύσκολη κατάσταση που μπορεί να δημιουργηθεί στο αεροπλάνο. Παρά τις τιτάνιες προσπάθειές τους, δεν κατάφεραν να επαναφέρουν το αεροσκάφος από τη διαρκή τάση “βουτιάς”.

Οι αξιωματούχοι της Αιθιοπίας έχουν ζητήσει από την Boeing να ερευνήσει το σύστημα πτήσης του 737 Max και η πλήρης αναφορά του δυστυχήματος θα δοθεί στη δημοσιότητα σε περίπου ένα χρόνο. Όλα όμως δείχνουν πως το λογισμικό είναι υπεύθυνο για την πτώση, ενώ ίδια περίπτωση με ίδιο λογισμικό ήταν και η πτήση 610 της Lion Air που επίσης σκοτώθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες. Σύμφωνα με τον Guardian το MCAS, όπως ονομάζεται το λογισμικό, ενεργοποιήθηκε τέσσερις φορές στη μοιραία πτήση, οδηγώντας τη μύτη του αεροσκάφους προς τα κάτω, λίγες στιγμές μετά την απογείωση.

Μετά το περιστατικό πάνω από 300 Boeing 737 Max καθηλώθηκαν στο έδαφος σε χώρες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η Boeing ετοιμάζει update για το MCAS, το οποίο όμως έχει καθυστερήσει καθώς περιμένει τις εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς.