Ερευνητές θεραπεύουν τον αλκοολισμό με...laser στον εγκέφαλο

Νέα τακτική θεραπεύει εξαρτήσεις
25 Μαρτίου 2019 09:30
Ερευνητές θεραπεύουν τον αλκοολισμό με...laser στον εγκέφαλο

Όλοι έχουμε τις αδυναμίες και τα ελαττώματά μας, αλλά μερικές φορές αυτά καταλήγουν να ορίζουν τις ζωές μας και αυτές των γύρω μας. Μία τέτοια περίπτωση είναι ο αλκοολισμός. Πολλοί καταφέρνουν να ξεπεράσουν την εξάρτησή τους, αλλά μερικοί δεν τα καταφέρνουν, αποδεικνύοντας πως οι σημερινές μέθοδοι απεξάρτησης δεν είναι αποτελεσματικές 100%. Αυτό ίσως να αλλάξει κάποια στιγμή στο μέλλον, αφού επιστήμονες του Scripps Research φαίνεται πως βρήκαν τη λύση.

Με ένα laser στόχευσαν συγκεκριμένους νευρώνες του εγκεφάλου ποντικιών εξαρτημένα από το αλκοόλ, οι οποίοι βοηθούν να μειωθεί η εξάρτησή τους. Προς το παρόν, οι επιτυχημένες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν μόνο σε ποντίκια και μένει να φανεί η επιτυχία της μεθόδου στους ανθρώπους, φαίνεται όμως πολλά υποσχόμενη.

Αυτή η έρευνα εντοπίζει ένα συγκεκριμένο πλυθησμό νευρώνων σε μια βαθιά περιοχή του εγκεφάλου η οποία ενεργοποιείται κατά τη στέρηση αλκοόλ και η οποία ελέγχει τον κατανάλωση αλκοόλ στο μοντέλο αλκοολισμού των τρωκτικών. Μπορούμε επίσης να εντοπίσουμε ποια κανάλια αυτών των νευρώνων ελέγχουν τον υπόλοιπο εγκέφαλο στο να παράγει συμπεριφορές εξάρτησης. Αυτό που μας ενθουσίασε στα ευρήματα είναι πως μπορούμε να ελέγξουμε το κίνητρο για να πιει κάποιος αλκοόλ σε βαριά εξαρτημένα άτομα με το γύρισμα ενός διακόπτη. Ενσωματώνοντας οπτικά καλώδια βαθιά στον εγκέφαλο και ανοίγοντας το laser που στοχεύει συγκεκριμένους νευρώνες, μπορούμε να μειώσουμε δραματικά την κατανάλωση αλκοόλ και τα φυσικά συμπτώματα της στέρησης. – Καθηγητής Olivier George

Δυστυχώς, όσο υποσχόμενη και να είναι η μέθοδος, μάλλον θα αργήσουμε να δούμε εφαρμογή της σε ανθρώπους. Η αιτία είναι η χρήση πολύ νέας τεχνολογίας η οποία δεν έχει εγκριθεί ακόμα για χρήση σε ανθρώπους και ίσως να περάσουν 15-30 χρόνια πριν να τη δούμε να εφαρμόζεται.