Ναι, ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε

Και υπάρχει επιστημονική εξήγηση για αυτό
23 Μαρτίου 2019 09:45
Ναι, ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε

Όσοι έχουν ξεπεράσει το στάδιο των “-άντα” σίγουρα θα έχουν αισθανθεί πως ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα πλέον και γεγονότα που συνέβησαν πριν δεκαετίες φαίνονται αρκετά κοντινά. Από ότι φαίνεται λοιπόν, ο χρόνος όντως “πετάει” όσο μεγαλώνουμε. Όχι ο ίδιος δηλαδή αλλά η αντίληψή μας για αυτόν και όλα έχουν να κάνουν με τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Adrian Bejan από το Duke University που δημοσιεύτηκε στο European Review, οι διαφορές μεταξύ του “χρόνου του ρολογιού” και του “χρόνου του μυαλού” είναι υπεύθυνες για την επιτάχυνση της ζωής μας.

Το ανθρώπινο μυαλό αισθάνεται το χρόνο να αλλάζει όταν αλλάζουν οι εικόνες που βλέπει. Το παρόν είναι διαφορετικό από το παρελθόν επειδή έχει αλλάξει η νοητική θέαση, όχι επειδή χτύπησε κάποιο ρολόι. Ο ρυθμός με τον οποίο συμβαίνουν οι αλλαγές των νοητικών εικόνων μειώνεται όσο μεγαλώνουμε. Οι μέρες έμοιαζαν να κρατούν περισσότερο στα νιάτα σας επειδή το νεαρό μυαλό σας αντιλαμβάνεται περισσότερες εικόνες κατά τη διάρκεια της μέρας από ότι το ίδιο μυαλό σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τα παιδιά μπορούν να δεχθούν και να επεξεργαστούν περισσότερες εικόνες το δευτερόλεπτο από τους ενηλίκους και έτσι οι μέρες τους φαίνονται γεμάτες και με πολύ χρόνο. Όσο μεγαλώνουμε, μεγαλώνουν και τα δίκτυα νευρώνων στον εγκέφαλό μας τόσο σε μέγεθος όσο και σε περιπλοκότητα, με αποτέλεσμα τα οπτικά σήματα να διασχίζουν μεγαλύτερα μονοπάτια. Όταν αυτά τα μονοπάτια αρχίσουν να γερνούν, υποβαθμίζονται και έχουν μεγαλύτερη αντίσταση στη ροή των ηλεκτρικών σημάτων. Έτσι, ο ρυθμός με τον οποίο επεξεργάζονται οι εικόνες μειώνεται. Αυτό φαίνεται και από το πόσο συχνά κινούνται τα μάτια των νεογέννητων για να συλλέξουν πληροφορίες σε σχέση με τους ενήλικους, καθώς τα νεογέννητα επεξεργάζονται εικόνες ταχύτερα από αυτούς.

Με απλά λόγια, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία βλέπουν λιγότερες εικόνες στον ίδιο χρόνο και έτσι μας φαίνεται πως ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα. Μία αναλογία που προσφέρεται για το πώς βιώνουμε τη ζωή μας είναι η φωτογραφία timelapse. Όσο περισσότερες φωτογραφίες καταγράφονται το δευτερόλεπτο, τόσο πιο αργή φαίνεται η κίνηση του χρόνου. Όσο αυξάνουμε το διάστημα μεταξύ κάθε φωτογραφίας, τόσο περισσότερη κίνηση πραγματοποιείται μεταξύ κάθε frame, δίνοντας την ψευδαίσθηση πως τα γεγονότα συμβαίνουν ταχύτερα.

Tags: