Η Φινλανδία διερευνά τα Nokia τηλέφωνα για αποστολή δεδομένων στην Κίνα

Κατά λάθος λέει η HMD Global
22 Μαρτίου 2019 09:21
Η Φινλανδία διερευνά τα Nokia τηλέφωνα για αποστολή δεδομένων στην Κίνα

Η HMD Global που κατασκευάζει τα Nokia τηλέφωνα, βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις Αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων της Φινλανδίας, μετά από αναφορές πως μερικά από τα τηλέφωνά της στέλνουν δεδομένα σε κινεζικούς servers. Το NRK, ένα φινλανδικό μέσο ενημέρωσης, αποκάλυψε το γεγονός βασισμένο σε πληροφορία ενός χρήστη.

Ο Henrik Austad λοιπόν, παρακολουθούσε την κίνηση δεδομένων από το Nokia 7 Plus του όταν ανακάλυψε πως οι πληροφορίες του κατέληγαν χωρίς κρυπτογράφηση σε ένα κινεζικό server. Οι πληροφορίες συμπεριλάμβαναν τον αριθμό της SIM, το σειριακό αριθμό του τηλεφώνου και την τοποθεσία του. Η έρευνα του NRK αποκάλυψε πως ο server ανήκε στο domain vnet.cn, το οποίο διαχειρίζεται η κρατική China Telecom.

Η φινλανδική κυβέρνηση ξεκίνησε και επίσημα έρευνα για το θέμα για να διαπιστώσει αν πρόκειται για ηθελημένη διαρροή της εταιρίας και αν μπορεί να ασκηθεί δίωξη. Η HMD Global προχώρησε σε δήλωση στην εφημερίδα Helsingin Sanomat, στην οποία λέει πως η συλλογή δεδομένων οφείλεται σε ένα προγραμματιστικό λάθος με ένα “activation package” να συμπεριλαμβάνεται κατά λάθος στο firmware μερικών τηλεφώνων. Πρόσθεσε επίσης πως μόνο μία παρτίδα Nokia 7 Plus συσκευών είχαν αυτό το πακέτο και πως το θέμα έχει λυθεί με ένα firmware update που έγινε τον Ιανουάριο, το οποίο έχουν εγκαταστήσει οι περισσότεροι χρήστες.