Μπορούν μερικοί άνθρωποι να αισθανθούν το μαγνητικό πεδίο της Γης

Νέο πείραμα φέρνει εντυπωσιακά αποτελέσματα
20 Μαρτίου 2019 11:19
Μπορούν μερικοί άνθρωποι να αισθανθούν το μαγνητικό πεδίο της Γης

Τα ζώα μπορούν να αισθανθούν το μαγνητικό πεδίο της Γης ώστε να αντιληφθούν την κατεύθυνση, το ύψος και την τοποθεσία τους. Ένα νέο πείραμα απέδειξε ότι το λεγόμενο "magnetoreception" υφίσταται και στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αν και σε ασυνείδητο επίπεδο. Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο eNeuro υποδεικνύουν αυτή την ικανότητα του ανθρώπου, ωστόσο χωρίς να καθοριστεί εάν και κατά πόσο χρήσιμη μας είναι, ενώ κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί χαρακτηριστικό που απέμεινε από το πρωτόγονο παρελθόν μας. 

Η ικανότητα της αίσθησης του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη υπάρχει ακόμη και σε μερικά βακτήρια και πρωτόζωα, όπως και σε αποδημητικά πουλιά και θαλάσσιες χελώνες. 

Οι επικεφαλής του πειράματος, ο γεωφυσικός Joseph Kirschvink και ο νευρολόγος Shin Shimojo κατασκεύασαν έναν ειδικό θάλαμο, με την ικανότητα να φιλτράρει οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση που θα μπορούσε να παρεμβάλλει στα αποτελέσματα. Στον θάλαμο αυτό οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ο οποίος ήταν ενισχυμένος με ένα κλουβί Faraday, που προστάτευε από τα εξωτερικά ηλεκτρομαγνητικά κύματα. 

Από τους 34 συμμετέχοντες μόνο τέσσερις παρέδωσαν διαφορετικά αποτελέσματα. Αυτοί οι τέσσερις παρατηρήθηκε πως είχαν μια συγκεκριμένη, δυνατή ανθρώπινη αντίδραση στον εγκέφαλό τους και πως προσομοίωσε τις περιστροφές του μαγνητικού πεδίου της Γης. Αποτελεί ουσιαστικά μια βάση για την απόδειξη ότι πράγματι και οι άνθρωποι έχουν την εν λόγω ικανότητα. 

Ο Shimojo πιστεύει ότι είναι δυνατό να αντιληφθεί ο άνθρωπος το "magnetoreception" και συνειδητά, σαν να έχει ενσωματωμένη μια πυξίδα που θα μπορεί να προσανατολιστεί με τον βορρά. Οι σκεπτικοί του πειράματος αυτού λένε πώς τα ευρήματα αν και εντυπωσιακά θα πρέπει να ερμηνευτούν με ιδιαίτερη προσοχή.

Όπως αναφέρει ο βιολόγος Kenneth J. Lohmann: "Άλλο πράγμα είναι να βρεις μια μικρή αλλαγή στην εγκεφαλική δραστηριότητα που προκαλείται από ένα αδύναμο μαγνητικό πεδίο και άλλο πράγμα να δείξεις ότι οι άνθρωποι πραγματικά ανιχνεύουν και χρησιμοποιούν τις πληροφορίες αυτές με ουσιαστικό τρόπο.