Τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει το ρίσκο εμφάνισης Αλτσχάιμερ δεκαετίες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων

Επαναστατική τεχνολογία της IBM
12 Μαρτίου 2019 10:57
Τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει το ρίσκο εμφάνισης Αλτσχάιμερ δεκαετίες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων

Μία νέα μελέτη της IBM Research υπόσχεται μία μεγάλη καινοτομία στον ιατρικό τομέα. Χρησιμοποιώντας εκμάθηση μηχανής, οι ερευνητές βρήκαν τρόπο να ανιχνεύσουν μία βιολογική ένδειξη που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ - τα β-αμυλοειδή πεπτίδια – με μία απλή εξέταση αίματος. Έτσι, μπορούν να ανιχνεύσουν το ρίσκο εμφάνισης της νόσου σε κάθε άτομο ξεχωριστά, πολύ πριν από μία μαγνητική τομογραφία και δεκαετίες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2017, η συγκέντρωση των β-αμυλοειδών πεπτιδίων σε έναν άνθρωπο αρχίζει να αλλάζει δεκαετίες πριν τα πρώτα σημάδια της νόσου. Το να εξάγεις όμως υγρό από το νωτιαίο μυελό για δοκιμές είναι μια περίπλοκη και ακριβή διαδικασία και δεν ενδείκνυται για απλές εξετάσεις. Οι ερευνητές της IBM όμως με χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ανιχνεύσουν τις πρωτεΐνες στο αίμα, προβλέποντας τη συγκέντρωση των β-αμυλοειδών πεπτιδίων στο υγρό του νωτιαίου μυελού.

Η ακρίβεια της μεθόδου στην ανίχνευση της νόσου εκτιμάται στο 77%, βρίσκεται όμως στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και σίγουρα μπορεί να βελτιωθεί. Θεραπεία δεν υπάρχει ακόμα, ωστόσο η νέα μέθοδος ίσως να χρησιμοποιηθεί για να βρεθούν οι κατάλληλοι εθελοντές για τα μελλοντικά προγράμματα που ψάχνουν θεραπεία. Ένας από τους κύριους λόγους που δεν έχουμε αναπτύξει ακόμα μια θεραπεία, είναι επειδή οι εγκέφαλοι των περισσότερων ασθενών που χρησιμοποιούνται στην έρευνα είναι ήδη σε βεβαρημένο στάδιο. Βρίσκοντας ασθενείς στους οποίους η ασθένεια είναι ακόμα στα πολύ αρχικά στάδια, μπορεί να μας βοηθήσει στο να την επιβραδύνουμε σημαντικά ή ακόμα και να τη θεραπεύσουμε.