Έτσι φαίνεται οπτικά το σπάσιμο του φράγματος του ήχου

Εκπληκτικές φωτογραφίες από τη NASA
11 Μαρτίου 2019 11:49
Έτσι φαίνεται οπτικά το σπάσιμο του φράγματος του ήχου

Για πρώτη φορά χάρη σε μία νέα τεχνική απεικόνισης, μπορούμε να δούμε οπτικά το σπάσιμο του φράγματος του ήχου. Η τεχνική αναπτύχθηκε από τη NASA σε χρησιμοποιώντας ένα σύστημα καμερών υψηλής ταχύτητας, για να τη βοηθήσει να καταλάβει τους μηχανισμούς γύρω από αυτό το φαινόμενο και να καταλήξει στη δημιουργία πιο αθόρυβων υπερηχητικών αεροπλάνων. Οι εικόνες εξέπληξαν και τους ίδιους τους επιστήμονες!

Δε φανταστήκαμε ποτέ ότι θα ήταν τόσο καθαρές, τόσο όμορφες. – J.T. Heineck, φυσικός της NASA

Τα T-38 jets που βλέπουμε πετούν στα 8.500 μέτρα και μόλις 600 μέτρα από πάνω τους βρίσκεται το B200 King Air το οποίο μεταφέρει το σύστημα καμερών των 1.400fps. Αυτό που μας δείχνουν ουσιαστικά οι φωτογραφίες είναι το ωστικό κύμα ή οι ταχείες αλλαγές πίεσης οι οποίες παρατηρούνται όταν ένα αεροσκάφος πετάει ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου. Οι φωτογραφίες λήφθηκαν ασπρόμαυρες και αργότερα χρωματίστηκαν για να απεικονίσουν τις σχετικές πιέσεις του αέρα γύρω από τα ωστικά κύματα.

Καταλαβαίνοντας πως αλληλεπιδρούν τα κύματα με τα αεροπλάνα, θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε νέου τύπου υπερηχητικά αεροπλάνα, τα οποία θα μειώσουν σημαντικά τον εκκωφαντικό θόρυβο που παράγεται όταν ένα αεροσκάφος σπάει το φράγμα του ήχου. Έτσι, οι υπερηχητικές πτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές θα γίνουν μια πραγματικότητα η οποία θα μειώσει το χρόνο ταξιδιών έως και στο μισό.