Το Mars Opportunity είναι επισήμως "νεκρό"

Δεν απάντησε στην τελευταία προσπάθεια επικοινωνίας της NASA
14 Φεβρουαρίου 2019 10:01
Το Mars Opportunity είναι επισήμως "νεκρό"

Το Mars Opportunity rover είχε χτυπηθεί πριν μήνες από μία αμμοθύελλα στην επιφάνεια του Άρη και το μέλλον του ήταν δυσοίωνο. Η NASA προσπάθησε για αρκετό καιρό να επικοινωνήσει μαζί του χωρίς επιτυχία και πλέον ήρθε η στιγμή να ανακοινώσει πως το rover είναι και επίσημα εκτός λειτουργίας. Ο Αρειανός χειμώνας πλησιάζει και το Opportunity θα χρειαζόταν τα κυκλώματα θέρμανσης για να επιβιώσει από τις ακραίες θερμοκρασίες, τα οποία όμως δεν μπορεί να ενεργοποιήσει αν δεν έχει ενέργεια. Οι επιστήμονες της NASA περίμεναν να περάσει η θύελλα και να καθαρίσουν τα ηλιακά του πάνελ, αλλά τα μέχρι τώρα δεδομένα υποδεικνύουν πως έχει πάθει κάποια ζημιά.

Η στιγμή έφτασε λοιπόν για το τελευταίο αντίο στο rover που αποτέλεσε το προπύργιο των ανακαλύψεών μας στον Άρη. Προσγειώθηκε στην επιφάνειά του πριν 15 χρόνια, το 2004 μαζί με το “αδερφάκι” Spirit rover (το οποίο άντεξε 6 χρόνια), για μια σύντομη αποστολή διάρκειας 90 ημερών. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία και συνέχισε να λειτουργεί μέχρι πέρυσι καλύπτοντας 45 χιλιόμετρα Αρειανού εδάφους. Μας αποκάλυψε μας πως κάποτε ο Άρης είχε ωκεανούς νερού στην επιφάνειά του, ανάμεσα σε ποικίλες άλλες ανακαλύψεις σχετικές με το περιβάλλον του Κόκκινου Πλανήτη και την ιστορία του.

Ήμουν εδώ χτες και ήμουν εδώ όταν η ομάδα έστειλε αυτές τις εντολές στο βαθύ ουρανό. Και έμαθα το πρωί πως δεν είχαμε απάντηση. Στέκομαι εδώ σήμερα με μια αίσθηση βαθιάς εκτίμησης και ευγνωμοσύνης και διακηρύσσω πως η αποστολή Opportunity ολοκληρώθηκε. – Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διευθυντής τμήματος αποστολών NASA

Τα ηνία παίρνει τώρα το InSight lander της NASA που προσεδαφίστηκε το Νοέμβριο και θα μελετήσει τη γεωλογία του πλανήτη, ενώ θα ακολουθήσουν οι ExoMars και Mars 2020 αποστολές.