Η διαρκής μείωση στον πληθυσμό των εντόμων απειλεί με κατάρρευση τη φύση

“Καταστροφικές συνέπειες” για τα οικοσυστήματα
12 Φεβρουαρίου 2019 10:50
Η διαρκής μείωση στον πληθυσμό των εντόμων απειλεί με κατάρρευση τη φύση

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Biological Conservation, τα έντομα πεθαίνουν με τέτοιους ρυθμούς που μπορεί να εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 100 χρόνια. Το 1/3 των ειδών τους βρίσκεται ήδη υπό εξαφάνιση με το 40% να εξαφανίζεται μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Είναι ταχύτατο. Σε 10 χρόνια θα έχουμε 1/4 λιγότερα, σε 50 χρόνια μόλις τα μισά και σε εκατό χρόνια δε θα έχουμε κανένα. Αν η εξαφάνισή τους δεν μπορεί να σταματήσει, θα έχουμε καταστροφικές συνέπειες τόσο για τα οικοσυστήματα του πλανήτη όσο και για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. – Francisco Sanchez-Bayo, βιολόγος περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ 

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των εντόμων μειώνεται κατά 2.5% κάθε χρόνο, ενώ πεθαίνουν 2.5 φορές πιο γρήγορα από τα σπονδυλωτά και οχτώ φορές πιο γρήγορα από τα θηλαστικά, τα πτηνά και τα ερπετά. Η έρευνα εξέτασε 73 αναφορές μείωσης πληθυσμού στα έντομα και κατέληξε πως η εντατική καλλιέργεια και τα παρασιτοκτόνα σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την αστικοποίηση έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση στα έντομα. Θεωρούν μάλιστα πως ο υπερπληθυσμός και η υπερκατανάλωση θα είναι η αιτία που θα ξεκινήσει η έκτη μαζική εξαφάνιση στην ιστορία του πλανήτη.

Τα είδη που οδεύουν πιο γρήγορα στην εξαφάνιση είναι οι πεταλούδες και ο σκώρος και ακολουθούν τα υμενόπτερα στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι μέλισσες, οι σφήκες και τα μυρμήγκια.