Τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει προσθετικά μέλη

Ασθενείς περπατούν καλύτερα και ταχύτερα
02 Φεβρουαρίου 2019 09:00
Τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει προσθετικά μέλη

Η τοποθέτηση ενός προσθετικού μέλους χρειάζεται υπομονή από το χρήστη, καθώς απαιτείται χρόνος για να το συνηθίσει και στην περίπτωση του ποδιού, να περπατήσει ή ακόμα και να τρέξει με αυτό. Πολλά υποσχόμενη φαίνεται να είναι όμως μία νέα μέθοδος που κάνει χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο IEEE Transactions on Cybernetics, ερευνητές δύο πανεπιστημίων της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ, ανέπτυξαν ένα σύστημα AI το οποίο μαθαίνει να προσαρμόζει τις ρυθμίσεις των προσθετικών μελών, όπως για παράδειγμα ένα ρομποτικό γόνατο. Εν ολίγοις, η AI λαμβάνει υπόψη διαφορετικά χαρακτηριστικά του μέλους, όπως το πόσο σφιχτές είναι οι αρθρώσεις, το όριο της κάθετης κίνησης που επιτρέπεται κλπ. Κατόπιν, ρυθμίζει το προσθετικό μέλος για τη μέγιστη άνεση του χρήστη. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, το σύστημα κατάφερε να βοηθήσει έναν ασθενή να περπατήσει με φυσικό τρόπο σε επίπεδο έδαφος μέσα σε μόλις 10 λεπτά.

Οι ερευνητές προειδοποιούν πάντως πως το σύστημα λειτουργεί καθαρά σε ερευνητικό επίπεδο και όχι σε κλινικό.

Αν θέλεις να το κάνεις αυτό ιατρικά βιώσιμο, υπάρχουν πολλά, πολλά βήματα που πρέπει να κάνουμε πριν να συμβεί. Έως τώρα το κάναμε απλά για να δείξουμε ότι γίνεται – από μόνο του αυτό είναι πολύ, πολύ εντυπωσιακό. – Helen Huang, καθηγήτρια βιο-ιατρικής μηχανικής στα πανεπιστήμια North Carolina State University και University of North Carolina