Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ίσως να είναι η πιο διάσημη περίπτωση ψευδοθανάτου

Νέα θεωρία προσφέρει εξηγήσεις γύρω από το μυστηριώδη θάνατό του
29 Ιανουαρίου 2019 10:29
Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ίσως να είναι η πιο διάσημη περίπτωση ψευδοθανάτου

Η αιτία θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει ένα μυστήριο εδώ και 2000 χρόνια. Θεωρίες κάνουν λόγο για δηλητηρίαση, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ελονοσία ή τυφοειδή πυρετό και άλλα. Ωστόσο αυτό που πάντα προβλημάτιζε τους επιστήμονες είναι οι αναφορές των ιστορικών της εποχής, πως το σώμα του θεωρητικά νεκρού στρατηλάτη, δεν έδειξε σημάδια αποσύνθεσης για έξι μέρες, κάτι που οι τότε Έλληνες πολεμιστές θεώρησαν σημάδι πως ο βασιλιάς τους ήταν θεός.

Μία νέα θεωρία έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες από την Dr. Katherine Hall του Dunedin School of Medicine από το University of Otago στη Νέα Ζηλανδία. Η Hall υποστηρίζει πως ο Μέγας Αλέξανδρος έπασχε από μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή, ονόματι Guillain-Barre Syndrome (GBS), η οποία τον άφησε παράλυτο και ανίκανο να επικοινωνήσει, αφού η ταχεία αποδυνάμωση των μυών προκάλεσε ζημιά στο νευρολογικό του σύστημα. Έτσι, θεωρήθηκε νεκρός, πριν ακόμα πεθάνει, με το φυσικό θάνατο να έρχεται έξι μέρες μετά. Η νέα θεωρία μπορεί να προσφέρει εξηγήσεις για τα αντικρουόμενα στοιχεία του θανάτου του.

Ο θάνατός του ίσως να είναι η πιο διάσημη περίπτωση ψευδοθανάτου ή λανθασμένης διάγνωσης θανάτου που έχει καταγραφεί στην ιστορία.

Τα συμπτώματα που έχουν καταγραφεί πριν το θάνατό του περιλαμβάνουν πυρετό, πόνους στην κοιλιά και σταδιακή αποδυνάμωση καθώς δεν μπορούσε αρχικά να περπατήσει και σύντομα ούτε να κινηθεί ή να μιλήσει. Αυτό που έχει παραβλεφθεί σύμφωνα με την Hall είναι πως μέχρι τη στιγμή του θανάτου του ήταν διαυγής και αυτό ίσως να είναι το κλειδί του μυστηρίου.

Έχω εργαστεί για πέντε χρόνια στο συγκεκριμένο τομέα και έχω δει περίπου 10 περιπτώσεις GBS. Ο συνδυασμός της επερχόμενης παράλυσης με κανονικές γνωστικές ικανότητες είναι πολύ σπάνιος και τον έχω δει μόνο με GBS.

Η διάγνωση θανάτου εκείνη την εποχή βασιζόταν στην μη εύρεση ανάσας ή παλμού κι αν το σώμα του ήταν παράλυτο, οι ενδείξεις θα ήταν πολύ αχνές. Το γεγονός πως το σώμα του δεν παρουσίασε σημάδια σήψης για έξι μέρες μπορεί να μην ήταν θαύμα αλλά απλά το γεγονός πως δεν είχε πεθάνει ακόμα. Κι αν ισχύει κάτι τέτοιο, οι τελευταίες μέρες του Μέγα Αλέξανδρου ήταν ο απόλυτος τρόμος.

Η όρασή του θα ήταν θολή και αν η πίεσή του ήταν πολύ χαμηλή θα έπεφτε σε κώμα. Αλλά υπάρχει περίπτωση να γνώριζε το περιβάλλον του και να μπορούσε τουλάχιστον να ακούσει. Άρα θα άκουγε τους στρατηγούς του να διαφωνούν για τη διαδοχή, θα άκουσε την άφιξη των Αιγύπτιων ταριχευτών και θα άκουσε την έναρξη των εργασιών τους.