Αθώα η οδηγός με τα Google Glass

Η μάχη τώρα αρχίζει
17 Ιανουαρίου 2014 10:04
Αθώα η οδηγός με τα Google Glass

 

Σε προηγούμενο άρθρο σας μιλήσαμε για τη Cecilia Abadie, την οποία σταμάτησε η τροχαία στην California τον περασμένο Οκτώβριο καθώς οδηγούσε φορώντας τα Google Glass. Χθες λοιπόν, στη δίκη η οποία έγινε στο San Diego, ο δικαστής John Blair έκρινε πως είναι αθώα καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι τα Google Glass ήταν σε λειτουργία εκείνη την ώρα. Παρ' όλα αυτά ο δικαστής είπε πως ο κώδικας απαγορεύει τη χρήση video ή οθονών τηλεοράσεων στις μπροστινές θέσεις ενός οχήματος όταν αυτό κινείται και πως τα Google Glass θα μπορούσαν να υπαχθούν σε αυτή την κατηγορία.Η Abadie δήλωσε χαρούμενη που κέρδισε αυτή τη δίκη αλλά έλπιζε πως το δικαστήριο θα έκρινε νόμιμη τη χρήση Google Glass κατά τη διάρκεια της οδήγησης, είτε είναι ενεργοποιημένα είτε απενεργοποιημένα.

Με αφορμή αυτή την υπόθεση, άλλες πολιτείες παίρνουν τα μέτρα τους. Ήδη το New Jersey, το Delaware και η West Virginia έχουν μπει στη διαδικασία να περάσουν νομοσχέδια για απαγόρευση της συσκευής κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν τα νομοσχέδια τελικά υπερψηφιστούν, πόσες πολιτείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.“Διαβάστε και ακολουθήστε το νόμο. Και πάνω απ' όλα, ακόμα και αν ακολουθείτε το νόμο, μην προξενήσετε βλάβες σε εσάς ή άλλους, μη δίνοντας τη δέουσα προσοχή στο δρόμο”, προειδοποιεί η ίδια η Google για τη χρήση τους.

Οι νομοθέτες υποστηρίζουν πως είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσουν την τεχνολογία που αναπτύσσεται με τέτοιους ρυθμούς, νομοθετώντας ανάλογα και λένε πως η μάχη τώρα ξεκινά. Από αυτοκίνητα που οδηγούνται μόνα τους μέχρι την τεχνολογία που φοριέται, βελτιώνοντας τις ανθρώπινες λειτουργίες, υπάρχουν ένα βουνό από νομικά ερωτήματα που περιμένουν απάντηση. Για παράδειγμα, όταν ένα Google-operated αυτοκίνητο κινείται στο δρόμο και χτυπήσει κάποιον, ποιός είναι υπεύθυνος; Ο επιβάτης, ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου ή ο προγραμματιστής του software; Το μόνο σίγουρο είναι πως θα δούμε πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες δίκες.

Tags: