Τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει τη νόσο Άλτσχάιμερ έξι χρόνια πριν τη διάγνωση

Μέσω τομογραφίας με εκπομπή ποζιτρονίων
20 Ιανουαρίου 2019 07:45
Τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει τη νόσο Άλτσχάιμερ έξι χρόνια πριν τη διάγνωση

Ερευνητές του University of California στο San Francisco ανέπτυξαν μία τεχνητή νοημοσύνη η οποία μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ μέχρι και έξι χρόνια πριν διαγνωσθεί στους ασθενείς.

Μία από τις δυσκολίες που έχει η νόσος Αλτσχάιμερ είναι πως μέχρι να εκδηλωθούν όλα τα κλινικά συμπτώματα για να έχουμε μία τελική διάγνωση, έχουν ήδη πεθάνει υπερβολικοί νευρώνες, καθιστώντας τη ζημιά μη αναστρέψιμη. – Jae Ho Sohn, ερευνητής UC

Για την εκπαίδευση της AI οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αποτελέσματα από τομογραφίες με εκπομπή ποζιτρονίων (PET scans) από τη βάση δεδομένων του Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative, η οποία περιείχε τα αποτελέσματα ασθενών που έπασχαν από τη νόσο. Το σύστημα κατάφερε να μάθει να ξεχωρίζει ποια χαρακτηριστικά ήταν σημαντικά στη διάγνωση της ασθένειας. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά, χρειάζονται όμως περισσότερες δοκιμές και βαθμονομήσεις του εξοπλισμού, οπότε μάλλον θα περάσει αρκετός καιρός πριν αρχίσουμε να βλέπουμε την εφαρμογή του στα νοσοκομεία.

Να σημειώσουμε τέλος πως προς το παρόν δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλά υποσχόμενα φάρμακα τα οποία επιβραδύνουν σημαντικά την εξέλιξη της ασθένειας και όσο πιο νωρίς χορηγηθούν τόσο μεγαλύτερη η αποτελεσματικότητά τους.