Το OSIRIS-REx μπαίνει σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Bennu

Το μικρότερο αντικείμενο στο οποίο έχουμε θέσει σε τροχιά δορυφόρο
02 Ιανουαρίου 2019 09:58
Το OSIRIS-REx μπαίνει σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Bennu

Στις αρχές Δεκεμβρίου το OSIRIS-REx της NASA έφτασε στον αστεροειδή Bennu και η ερευνητική ομάδα με τις πληροφορίες που πήρε ξεκίνησε να κάνει τους υπολογισμούς για να θέσει το σκάφος σε τροχιά. Το πρόβλημα ήταν η πολύ μικρή βαρυτική έλξη του Bennu, καθώς ο αστεροειδής είναι μόλις 500 μέτρα σε πλάτος.

Η ομάδα όμως τα κατάφερε και ο Bennu είναι πλέον το μικρότερο διαστημικό σώμα γύρω από το οποίο καταφέραμε να θέσουμε σε τροχιά ένα δορυφόρο. Το OSIRIS-REx κατέχει επίσης και το ρεκόρ για την κοντινότερη τροχιά, αφού πετάει πάνω από την επιφάνεια του Bennu σε υψόμετρο μόλις 1.5 χιλιομέτρου.

Η βαρύτητα του Bennu είναι τόσο μικρή που δυνάμεις όπως η ηλιακή ακτινοβολία και η θερμική πίεση από την επιφάνεια του Bennu, γίνονται πολύ πιο σχετικές και μπορούν να ωθήσουν το διαστημικό σκάφος σε τροχιά, πολύ περισσότερο από ότι αν ήταν σε τροχιά γύρω από τη Γη ή τον Άρη όπου η βαρύτητα είναι μακράν η επικρατούσα δύναμη. – Dan Wibben, επικεφαλής σχεδιασμού τροχιάς και ελιγμών OSIRIS-REx

Μέχρι τα μέσα του 2020, το σκάφος θα συγκεντρώσει δείγματα εδάφους από την επιφάνεια του Bennu και θα τα επιστρέψει στη Γη το 2023. Οι επιστήμονες της NASA ελπίζουν πως τα δείγματα θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε περισσότερα σχετικά με την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος και την προέλευση της ζωής στη Γη.