Κινέζος επιστήμονας ισχυρίζεται πως δημιούργησε τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά στον κόσμο

Με τη μέθοδο του CRISPR
27 Νοεμβρίου 2018 07:15
Κινέζος επιστήμονας ισχυρίζεται πως δημιούργησε τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά στον κόσμο

Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά του κόσμου δημιουργήθηκαν με τη μέθοδο του CRISPR. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Κινέζος επιστήμονας He Jiankui, ο οποίος δήλωσε στο Associated Press πως τα δύο δίδυμα κοριτσάκια, η Lulu και η Nana, διαθέτουν απενεργοποιημένο το γονίδιο CCR5, το οποίο επιτρέπει στον ιό του HIV να προσβάλλει κύτταρα.

Ουσιαστικά η γενετική τροποποίηση έγινε για να μην μπορεί να περάσει ο ιός του HIV από τους γονείς στα παιδιά. Σύμφωνα πάντα με τον He, εφτά ζευγάρια προσβεβλημένα από τον HIV ζήτησαν να τροποποιηθούν τα έμβρυα, ενώ μόνο μία εγκυμοσύνη έχει προκύψει έως τώρα. Πρόσθεσε πως οι γονείς θέλουν να παραμείνει η ταυτότητά τους κρυφή.

Το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται ο He απέρριψε αμέσως οποιαδήποτε σχέση με το εγχείρημα, λέγοντας πως καμία διαδικασία επεξεργασίας γονιδίων δεν έλαβε χώρα στο νοσοκομείο, ούτε και τα μωρά γεννήθηκαν εκεί.

Τα νέα προκάλεσαν άμεσα την αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας, με πολλούς να εντυπωσιάζονται και άλλους να χαρακτηρίζουν την πράξη ως ανήθικη και ασυνείδητη. Να σημειώσουμε πως η δουλειά του He δεν έχει δοθεί ως paper σε κάποιο επιστημονικό οργανισμό για ανεξάρτητη αξιολόγηση και επιβεβαίωση της έρευνας. Το Associated Press έδειξε το υλικό που συγκέντρωσε σε επιστήμονες, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το υλικό δεν είναι αρκετό για να πουν αν η γενετική τροποποίηση ήταν όντως πετυχημένη, ενώ δεν μπορούν να αποκλείσουν και κάποια βλάβη που μπορεί να σημειώθηκε στα μωρά εξαιτίας της τροποποίησης.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία έχουν δώσει το πράσινο φως στην τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων για την καλύτερη κατανόηση των αναπτυξιακών διεργασιών, ενώ και στις ΗΠΑ υπάρχει συναίνεση αλλά μόνο στις περιπτώσεις που αν δε γίνει η γενετική τροποποίηση, τα μωρά θα γεννηθούν με σοβαρές γενετικές ασθένειες.