Επιτυχημένη η εκτόξευση του Soyuz για τον ISS

Κορυφώνεται η αγωνία για την επανδρωμένη αποστολή Δεκεμβρίου
17 Νοεμβρίου 2018 08:35
Επιτυχημένη η εκτόξευση του Soyuz για τον ISS

Η εκτόξευση του Soyuz τον Οκτώβριο λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή του πληρώματος, όλα όμως λειτούργησαν όπως έπρεπε και οι αστροναύτες σώθηκαν με την κάψουλα διαφυγής. Τώρα η ρωσική Roscosmos εκτόξευσε έναν Soyuz FG ο οποίος μετέφερε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την κάψουλα Progress, μεταφέροντας τρόφιμα και προμήθειες στα τρία μέλη του πληρώματος του ISS.

Η επιτυχημένη εκτόξευση καθησυχάζει τις ανησυχίες της διαστημικής κοινότητας για την επικείμενη επανδρωμένη αποστολή της 3ης Δεκεμβρίου, μιας και οι Soyuz της Roscosmos είναι προς το παρόν ο μόνος τρόπος μεταφοράς προσωπικού από και προς τον ISS.

Οι ανησυχίες ήταν δικαιολογημένες, αφού μέχρι τον Οκτώβριο το Soyuz FG ήταν το πιο αξιόπιστο μέσο μεταφοράς με 100% επιτυχία, μετρώντας 64 επιτυχημένες εκτοξεύσεις από το 2001. Ωστόσο η αστροναύτης Anne McClain βλέπει το περιστατικό του Οκτωβρίου ως επιβεβαίωση στην πίστη της για τον εξοπλισμό και τις διαδικασίες του διαστημικού προγράμματος.

Βλέπω το περιστατικό της 11ης Οκτωβρίου με την αποτυχημένη εκτόξευση όχι ως αποτυχία αλλά ως επιτυχία. Πραγματικά αυξάνει την εμπιστοσύνη μου στον πύραυλο και στις διαδικασίες που έχουμε.

Η εκτόξευση Δεκεμβρίου πρέπει να είναι επιτυχημένη, αν οι διαστημικές υπηρεσίες δε θέλουν έναν άδειο διαστημικό σταθμό. Τα τρία μέλη του πληρώματος που βρίσκονται τώρα σε τροχιά, βρίσκονται εκεί εδώ και πέντε μήνες και μπορούν να παραμείνουν εκεί μόνο για ένα μήνα ακόμα, μιας η Soyuz κάψουλα που τους πήγε εκεί και είναι συνδεδεμένη στον ISS έχει περιορισμένο χρόνο παραμονής σε τροχιά. Έτσι οι τρεις αστροναύτες θα πρέπει να “κατέβουν” στην επιφάνεια της Γης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Αν οι αντικαταστάτες τους δεν εκτοξευτούν πριν από αυτό το χρονικό παράθυρο, η NASA θα πρέπει είτε να αφήσει άδειο τον ISS ή να στείλει μία ακόμα άδεια κάψουλα Soyuz για να επεκτείνει τη διάρκεια παραμονής τους.