RFID chips θα μας λένε αν μία τροφή είναι χαλασμένη

Ή νοθευμένη και μολυσμένη
16 Νοεμβρίου 2018 08:41
RFID chips θα μας λένε αν μία τροφή είναι χαλασμένη

Οι μολύνσεις του φαγητού όπως για παράδειγμα η σαλμονέλα, είναι επικίνδυνες και δύσκολο να ανιχνευθούν. Το 2008 στην Κίνα 50.000 νεογέννητα εισήχθησαν σε νοσοκομεία μετά τη μόλυνση της τροφής τους με μελαμίνη, ενώ πάνω από 100 άνθρωποι πέθαναν στην Ινδονησία φέτος από κατανάλωση αλκοόλ νοθευμένου με μεθανόλη. Ερευνητές του MIT όμως πιστεύουν πως μπορούν να βοηθήσουν παραγωγούς και πωλητές να ανιχνεύσουν “χαλασμένα” φαγητά πριν αυτά φτάσουν στον τελικό καταναλωτή.

Ανέπτυξαν λοιπόν ένα νέο RFID σύστημα που ονομάζουν RFIQ, το οποίο όταν τοποθετείται σε φαγώσιμα ή στη συσκευασία τους θα μας ενημερώνουν αν είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Το σύστημα των ερευνητών βασίζεται στο ότι όταν μία ταμπέλα RFID ενεργοποιείται, τα μικρά ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπει, διαπερνούν και διαστρεβλώνονται από τα μόρια και τα ιόντα του περιεχομένου της συσκευασίας. Από εκεί, ένας ανιχνευτής RFID με ένα μοντέλο εκμάθησης μηχανής θα μπορεί να διαπιστώσει αν το υλικό πληροί τις προδιαγραφές, αν έχει μολυνθεί και σε τι ποσοστό. Το μόνο εμπόδιο στα RFIQ είναι η τεράστια ποικιλία συσκευασιών που υπάρχουν στο εμπόριο, κάνοντας πιο αργή την ενσωμάτωση της τεχνολογίας.

Tags: