Λιγότερος χρόνος στα social media φέρνει μείωση του αισθήματος μοναξιάς

Μειώνεται και η κατάθλιψη
13 Νοεμβρίου 2018 08:52
Λιγότερος χρόνος στα social media φέρνει μείωση του αισθήματος μοναξιάς

Σύγχρονες έρευνες δείχνουν πως τα κοινωνικά δίκτυα πολλές φορές μόνο “κοινωνικά” δεν είναι. Ενώ ο στόχος είναι να φέρουν πιο κοντά φίλους και συγγενείς οι οποίοι μπορούν να μοιράζονται τις στιγμές τους με εσάς όσο μακριά κι αν βρίσκονται, φαίνεται πως έχουν μια πολύ διαφορετική επίδραση. Δεν είναι λίγες οι φορές εξάλλου που βλέπουμε παρέες έξω οι οποίες βγήκαν για να διασκεδάσουν και αντί αυτού όλοι κοιτούν τα τηλέφωνά τους.

Μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, αποκαλύπτει πως όσο λιγότερο χρησιμοποιούμε τα social media, τόσο μειώνονται τα αισθήματα μοναξιάς και η κατάθλιψη. Η μελέτη επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός "συνδέσμου επιπτώσεων μεταξύ του χρόνου που περνάμε στο Facebook, Instagram κλπ και τη μειωμένη ποιότητα ζωής”.

Το συμπέρασμα είναι το εξής. Η μικρότερη χρήση social media από το συνηθισμένο οδηγεί σε σημαντική μείωση τόσο στην κατάθλιψη όσο και στο αίσθημα μοναξιάς. Αυτά τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα εμφανή ειδικά σε ανθρώπους που ήταν ήδη καταθλιπτικοί όταν ξεκίνησαν να συμμετάσχουν στην έρευνα. Υπάρχουσες έρευνες στα social media δείχνουν πως συντελείται μια τεράστια κοινωνική σύγκριση σε αυτά. Όταν βλέπεις τις ζωές άλλων ανθρώπων, ειδικά στο Instagram, είναι εύκολο να συμπεράνεις πως οι ζωές όλων των άλλων είναι καλύτερες από τη δική σου. – Melissa G. Hunt, επικεφαλής έρευνας