Η SpaceX θέλει να μειώσει τα διαστημικά συντρίμμια

Θα τοποθετήσει τους Starlink δορυφόρους πιο κοντά στη Γη
11 Νοεμβρίου 2018 09:35
Η SpaceX θέλει να μειώσει τα διαστημικά συντρίμμια

Το Starlink είναι ένα project της SpaceX στο οποίο εργάζεται αρκετά χρόνια. Πρόκειται για ένα σύνολο δορυφόρων που θα φέρουν υψηλής ταχύτητας internet σε όλο τον κόσμο. Οι δύο πρώτοι δορυφόροι εκτοξεύτηκαν το Φεβρουάριο για να πραγματοποιηθούν οι πρώτες δοκιμές. Το σχέδιο έλεγε πως οι δορυφόροι αυτοί θα αρχίσουν σταδιακά να μετακινούνται σε υψηλότερο υψόμετρο, ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη και φαίνεται πως είναι επειδή η SpaceX αναθεωρεί το αρχικό της σχέδιο.

Όπως αναφέρει και το TheVerge, η SpaceX σκοπεύει να εκτοξεύσει 1.584 δορυφόρους σε υψόμετρο 550 χιλιομέτρων, αντί για την τροχιά των 1.110 χιλιομέτρων που είχε προτείνει αρχικά. Υποστηρίζει πως η χαμηλότερη τροχιά θα της επιτρέψει να μειώσει τον αριθμό των δορυφόρων που απαιτούνται για το Starlink, ενώ θα είναι πιο εύκολη η απόσυρση των δορυφόρων όταν δε θα είναι πλέον λειτουργικοί. Ακόμα κι αν η SpaceX για τον οποιοδήποτε λόγο χάσει τον έλεγχο του δορυφόρου, οι φυσικές δυνάμεις όπως η βαρύτητα και τα σωματίδια της ατμόσφαιρας θα “τραβήξουν” το δορυφόρο προς τα κάτω σε εύλογο χρονικό διάστημα 5 ετών ή και λιγότερο.

Έτσι, θα μειωθούν σημαντικά τα διαστημικά συντρίμμια τα οποία αποτελούν σήμερα ένα σύγχρονο πρόβλημα γύρω από τη Γη. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως το σύνολο των δορυφόρων του Starlink θα φτάσει τελικά τους 12.000 δορυφόρους.