Ένας laser "φάρος" για να δείξουμε στους εξωγήινους που βρισκόμαστε

Θα είναι ορατός ακόμα κι από 20.000 έτη φωτός μακριά
10 Νοεμβρίου 2018 09:24
Ένας laser

Έναν ευφάνταστο τρόπο για να προσελκύσουμε την προσοχή τυχόν εξωγήινων σκέφτηκαν ερευνητές του MIT. Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα laser ισχύος 1-2 megawatt θα μπορούσε να περάσει τη δέσμη του μέσα από ένα τηλεσκόπιο 30-45 μέτρων με στόχο το διάστημα, δημιουργώντας ένα “φάρο” ο οποίος θα παρήγαγε αρκετή ακτινοβολία ώστε να ξεχωρίσει από την υπέρυθρη ενέργεια του Ήλιου μας.

Ο ιδιότυπος αυτός φάρος θα είναι ανιχνεύσιμος ακόμα και από απόσταση 20.000 ετών φωτός, ενώ θα μπορούσαμε ακόμα και να στείλουμε κάποιου είδους μήνυμα τύπου κώδικα Μορς, χρησιμοποιώντας τον παλμό του laser. Η τεχνολογία που απαιτείται για αυτήν την ιδέα είναι ήδη υπαρκτή. Υπάρχει το τηλεσκόπιο των 39 μέτρων που είναι υπό κατασκευή στη Χιλή και το YAL-1 Airborne Laser της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Για αποφυγή προβλημάτων που μπορεί να προκληθούν στη Γη από το laser, όπως για παράδειγμα τα ηλεκτρονικά των αεροπλάνων ή τα συστήματα των δορυφόρων που θα περνούν από τη δέσμη του, προτείνεται η τοποθέτηση του laser στη “σκοτεινή πλευρά” της Σελήνης.

Το αν θέλουμε πραγματικά να στρέψουμε την προσοχή ενός υποτιθέμενου εξωγήινου πολιτισμού για τον οποίο δε γνωρίζουμε απολύτως τίποτα, πάνω μας, είναι μια διαφορετική θεωρητική συζήτηση.