Το "Oumuamua" είναι εξωγήινο σκάφος, υποστηρίζουν καθηγητές του Harvard

Αλλά είναι έτσι τα πράγματα;
08 Νοεμβρίου 2018 08:10
Το

Δεν χωράει αμφιβολία πως το Oumuamua (Ομούαμούα στα ελληνικά) είναι το πιο παράξενο και μυστηριώδες ουράνιο σώμα που παρατήρησε ποτέ η ανθρωπότητα και από την ανακάλυψη του στα τέλη του 2017, έχει απασχολήσει έντονα τους επιστήμονες και τους αστρονόμους, χωρίς να μπορούν να ερμηνεύσουν με σιγουριά τι ακριβώς είναι. Ένα paper από δύο αστροφυσικούς του Harvard, τους Avi Loeb και Shmuel Bialy, όμως ήρθε για να ταράξει τα νερά και έχει ως στόχο να εξηγήσει την περίεργη συμπεριφορά αυτού του διαστημικού σώματος. 

Οι αστρονόμοι όταν είδανε τον Oumuamua νόμιζαν ότι θα ήταν κάποιος παγωμένος κομήτης, περικυκλωμένος από ένα σύννεφο αερίων και σκόνης, όπως θα περνούσε κοντά από τον Ήλιο. Ωστόσο, δεν έχει τίποτα από αυτά τα στοιχεία και έτσι δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί εάν είναι κομήτης αστεροειδής ή κάτι εντελώς καινούργιο. Έπειτα, μερικοί επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ανέλυσαν την τροχιά του και παρατήρησαν πως το αντικείμενο επιταχύνει, με τέτοιον τρόπο σαν να αλληλεπιδρά με την βαρύτητα των πλανητών και του ήλιου μας. Έτσι, κατέληξαν στο ότι ο Ομούαμούα πιθανότατα να είναι κομήτης. 

Η περίπτωση του Ομούαμούα είναι τόσο παράξενη που οι δυο επιστήμονες του πανεπιστημίου του Harvard είναι αρκετά σκεπτικιστικοί με τον όρο "κομήτης" διότι κανένα τηλεσκόπιο δεν είδε να βγαίνουν αέρια και σκόνη από αυτόν. Επομένως αποκλείεται κάθε πιθανότητα να είναι κομήτης. Ποιο ήταν το επόμενο βήμα των Loeb και Bialy; Να δώσουν μια ακόμη πιθανή εξήγηση για την επιτάχυνση του σκεπτόμενοι πως ίσως ο Ομούαμούα να προχωράει γρηγορότερα χάρη στο φως του Ηλίου, μιας και το φως του μπορεί πράγματι να δώσει ώθηση σε αντικείμενα, ουσιαστικά σπρώχνοντάς τα.

Βέβαια, για να λειτουργήσει αυτό που αλλιώς ονομάζεται "πίεση ηλιακής ακτινοβολίας", τότε το ουράνιο αντικείμενο θα έπρεπε να είναι απίστευτα ελαφρύ και λεπτό, έχοντας σχεδόν ένα χιλιοστό πάχος. 

Η ταχύτητα που μας πλησίασε ο Ομούαμούα ήταν τόσο μεγάλη που έσπασε ρεκόρ και εάν είναι όντως διαστημόπλοιο τότε μπορεί να είναι τύπου lightsail, το οποίο μοιάζει με ηλιακό ιστιοπλοϊκό που παίρνει ώθηση από την ήλιο αντί για τον αέρα, υπέθεσε ο Loeb. 

Ένα πιο εξωτικό σενάριο λέει πως ο Ομούαμούα μπορεί να ένα πλήρως λειτουργικό αναγνωριστικό σκάφος που στάλθηκε επιτηδευμένα στην γειτονιά της Γης από έναν εξωγήινο πολιτισμό.

Καταλήγει η έρευνα των αστρονόμων που προκάλεσε σάλο στην επιστημονική και μη κοινότητα. O Loeb, βάσει και της εμπειρίας του στα light sails αφού δούλευε για την εταιρία Starshot, πιστεύει ότι το Oumuamua θα μπορούσε να είναι ένα εξωγήινο light sail.

Ο ίδιος του καλωσορίζει κάθε εξήγηση που μπορεί να δοθεί και δεν περιλαμβάνει εξωγήινους, όμως είναι αρκετά σίγουρος πως η δική του είναι σωστή λέγοντας: "Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη εξήγηση για την παράξενη επιτάχυνση του Ομούαμούα."  Από την άλλη, οι σκεπτικιστές των εξωγήινων θεωριών υποστηρίζουν ότι μπορεί να δοθεί φυσική εξήγηση. Και αυτό διότι επειδή δεν είδαμε να βγαίνουν αέρια και σκόνη από τον Ομούμούα δεν σημαίνει ότι δεν υφίστανται κιόλας. Άλλωστε οι επιστήμονες είχαν μόλις δύο εβδομάδες περιθώριο για να παρατηρήσουν το μυστηριώδες ουράνιο σώμα πριν αυτό απομακρυνθεί από τη Γη και φύγει από την ορατότητα των δικών μας τηλεσκοπίων. 

Επομένως, παίζει επίσης η θεωρία του ότι τα δικά μας τηλεσκόπια να μην είχαν την επαρκή τεχνολογία για να δουν από τόσο μεγάλη απόσταση τα υλικά γύρω από τον ουράνιο σώμα του. Κάθε φορά, όμως που οι εξωγήινοι ακούγονται δίπλα στο "μυστηριώδες ουράνιο σώμα" αυτή η εξήγηση παίρνει και τη μεγαλύτερη προσοχή του κοινού. Οι Loeb και Bialy δεν θέλουν να αψηφιστεί η θεωρία τους επειδή είναι εμπρηστικοί και πολύς κόσμος είναι προκατειλημμένος στην ιδέα της εξωγήινης ζωής. 

Και να θέλουμε να αποκτήσουμε περισσότερες πληροφορίες για τον Ομούαμούα αυτό ταξιδεύει πλέον σε άλλους γαλαξίες αφού απομακρύνθηκε εδώ και καιρό, αφήνοντας μονάχα μια παρακαταθήκη στους επιστήμονες και σε όσους πιστεύουν ότι αυτό ήταν ένα τρανταχτό δείγμα εξωγήινης ζωής, που πέρασε ξυστά από τη γειτονιά μας. Μας αφήνει με μια γλυκόπικρη γεύση για το τι θα μπορούσε πραγματικά να ήταν αυτό το τεράστιο ουράνιο αντικείμενο, καθώς και να δώσει έναυσμα σε περισσότερους επιστήμονες να παρατηρήσουν τα πέρατα του γαλαξία μας για παρόμοιες ενδείξεις.