Ανιχνευτές ψεύδους τεχνητής νοημοσύνης στα σύνορα της Ελλάδος

Και δύο ακόμα χωρών-εισόδων στην Ε.Ε.
01 Νοεμβρίου 2018 07:51
Ανιχνευτές ψεύδους τεχνητής νοημοσύνης στα σύνορα της Ελλάδος

Όταν οι αξιωματικοί ασφαλείας στα αεροδρόμια σας ρωτάνε που πάτε, που θα μείνετε και ποιος ο σκοπός επίσκεψής σας στη χώρα, δεν είναι επειδή νοιάζονται για εσάς αλλά επειδή αυτές οι ερωτήσεις μερικές φορές προκαλούν αντιδράσεις από τις οποίες μπορούν να εξάγουν κάποια συμπεράσματα και να σας οδηγήσουν για περαιτέρω ανάκριση. Αυτή τη δουλειά φαίνεται πως θα την αναλάβει από εδώ και πέρα η τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πύλες εισόδου της Ευρώπης θα εξοπλιστούν με ένα πειραματικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα λειτουργεί ως ανιχνευτής ψεύδους. Το iBorderCtrl θα εγκατασταθεί σε Ελλάδα, Ουγγαρία και Λετονία και ουσιαστικά θα κάνει στους ταξιδιώτες που έρχονται εκτός E.E. διάφορες ερωτήσεις όπως τι περιέχει η βαλίτσα τους. Μελετώντας τις μικροεκφράσεις του προσώπου τους θα διαπιστώνει το βαθμό ειλικρίνειας. Το σύστημα θα μπορεί επίσης να προσαρμόζει τις ερωτήσεις του βάσει του φύλου του ταξιδιώτη, της εθνικότητάς του και της μητρικής του γλώσσας.

Όσοι περάσουν επιτυχώς τις ερωτήσεις θα λάβουν ένα QR code που θα τους επιτρέπει την είσοδο, ενώ όσοι κοπούν θα οδηγούνται σε αξιωματικό ασφαλείας για περαιτέρω ερωτήσεις.

Το σύστημα δε θα εφαρμοστεί άμεσα στα σημεία ελέγχου. Είναι άκρως πειραματικό και θα περάσει μια περίοδο λειτουργίας σε ελεγχόμενο περιβάλλον και έπειτα θα περάσει σε “ρεαλιστικές συνθήκες”. Τα πρώτα δείγματα δε δίνουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, μόλις 76%, αλλά η ομάδα ανάπτυξης ελπίζει σύντομα να το ανεβάσει στο 85%. Αν η πειραματική εφαρμογή του iBorderCtrl αποτελέσει τελικά επιτυχία, θα βελτιώσει την ασφάλεια στα σύνορα, μειώνοντας ταυτόχρονα τους χρόνους αναμονής.