Η Ιαπωνία γράφει ιστορία με την επιτυχημένη προσεδάφιση δύο ρομπότ σε αστεροειδή

280 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη
24 Σεπτεμβρίου 2018 06:36
Η Ιαπωνία γράφει ιστορία με την επιτυχημένη προσεδάφιση δύο ρομπότ σε αστεροειδή

Η JAXA της Ιαπωνίας προσεδάφισε επιτυχώς δύο οχήματα στον αστεροειδή Ryugu, 280 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Μετά από μήνες σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή, η αποστολή Hayabusa 2 έστειλε τα μικρά κυλινδρικά ρομπότ της πλάτους 18cm και ύψους 7cm στην επιφάνεια του αστεροειδούς. Το διαστημικό σκάφος Hayabusa 2 εκτοξεύτηκε από τη Γη το Δεκέμβριο του 2014.

Τα ρομπότ Rover 1A και Rover 1Β εκτοξεύτηκαν με μικρή ταχύτητα προς την επιφάνεια μέσα σε ένα δοχείο ονόματι Minerva-II1, το οποίο τα απελευθέρωσε μόλις προσεδαφίστηκε στο σωστό σημείο που είχε οριστεί από την αρχή. Έκτοτε, τα δύο ρομπότ κάνουν μικρά άλματα, μετακινούμενα στην επιφάνεια του Ryugu, καταγράφοντας φωτογραφίες και μετρώντας θερμοκρασίες.

Το Hayabusa 2 θα εκτοξεύσει και το Rover-2, το οποίο ενσωματώνει οπτικά και υπεριώδη LED για να εντοπίσει σωματίδια σκόνης που αιωρούνται. Το Mascot (Mobile Asteroid Surface Scout) θα κινηθεί στην επιφάνεια του Ryugu χρησιμοποιώντας την κάμερα, τον υπέρυθρο φασματογράφο, το μαγνητόμετρο και το μετρητή ακτινοβολίας για να μελετήσει δομικές λεπτομέρειες της επιφάνειας του αστεροειδούς. Το ίδιο το Hayabusa 2 θα πλησιάσει την επιφάνεια τον Οκτώβριο, για να εκτοξεύσει μία “σφαίρα” στην επιφάνεια του αστεροειδή, συγκεντρώνοντας σωματίδια και επιστρέφοντάς τα στη Γη. Η επιστροφή αναμένεται το Δεκέμβριο του 2020.

Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια της Ιαπωνίας να φέρει ρομπότ στην επιφάνεια ενός αστεροειδή, με το πρώτο Hayabusa το 2005 να εκτοξεύει το φορτίο του τη λάθος στιγμή και το lander Minerva να χάνεται στο διάστημα.