iPhone XS και XS Max: Αποκαλύφθηκαν με βελτιωμένη κάμερα, IP68 και γρηγορότερο Face ID

Και Dual SIM για τη νέα γενιά των smartphones της Apple
12 Σεπτεμβρίου 2018 17:22
iPhone XS και XS Max: Αποκαλύφθηκαν με βελτιωμένη κάμερα, IP68 και γρηγορότερο Face ID

Ο Tim Cook έκανε μια είσοδο εμπνευσμένη από τις ταινίες Mission Impossible στο Steve Jobs Theater για να ξεκινήσει το φετινό Apple Event, αλλά το ζουμί της υπόθεσης το κρατούσε για το δεύτερο μισό της παρουσίασης. Επίσημα, πλέον, ανακοινώθηκαν τα νέα smartphones της Apple και έχουμε να κάνουμε με τα iPhone XS, iPhone XS Max αλλά και το φθηνότερο iPhone XR. Ο διάδοχος του iPhone X που προφέρεται ως "Ten S" (10 S) θα προσφέρει για πρώτη φορά χωρητικότητα έως και 512GB και αποτελεί "το πιο εξελιγμένο iPhone" που έφτιαξε η εταιρία του Cupertino, όπως υποστηρίζει. 

Το iPhone XS έχει μεγαλύτερη αντοχή σε υγρό και σκόνη χάρη στην πιστοποίηση IP68, όντας ικανό να βυθιστεί έως και 2 μέτρα βάθος για 30 λεπτά. Μάλιστα, έχει μεγαλύτερη αντοχή στη σκόνη, ακόμη και αν βουτηχτεί σε πισίνα, θαλασσινό νερό ή και σε χυμό ή ποτό. Η Super Retina οθόνη του νέου iPhone φτάνει  πλέον σε 2Κ ανάλυση (2436x1125, 458 ppi) είναι τύπου OLED και υποστηρίζει wide colour gamout με HDR πρότυπα, όπως τα Dolby Vision και HDR10, ενώ φέρει 60% βαθύτερο dynamic range από το iPhone X. Επιπλέον, τα νέα iPhone διαθέτουν 120Hz στο ρυθμό ανανέωσης του touch που δε μεταφράζεται όμως σε ρυθμό ανανέωσης της οθόνης, ενώ την ολοκληρώνει ο ηχητικός τομέας χάρη στα ανανεωμένα stereo ηχεία. 

Οι διαφορές στο XS και XS Max βρίσκονται στο γεγονός ότι η οθόνη του πρώτου είναι στις 5.8", ενώ του δεύτερου φτάνει τις 6.5 ίντσες με το μέγεθος να παραμένει ίδιο με αυτό του iPhone 8 Plus. Εδώ, η Apple αφήνει στο παρελθόν την ονομασία Plus για τα μεγαλύτερου μεγέθους μοντέλα της. Επίσης, το απλό XS αντέχει 30 λεπτά παραπάνω από τον προκάτοχο του, ενώ το μεγαλύτερο XS Max θα αντέχει για 1.30 ώρα παραπάνω στα χέρια σας. 

Το Face ID δέχεται και αυτό αναβάθμιση, με την επόμενη γενιά του να είναι πιο ασφαλής και γρήγορη από ποτέ και σύμφωνα με τα λεγόμενα της Apple είναι "η πιο ασφαλής τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε οποιοδήποτε smartphone στον κόσμο." Για τον λόγο αυτό όλοι οι αισθητήρες του είναι ανανεωμένοι με μεγαλύτερες δυνατότητες ανίχνευσης κίνησης, μαζί με την μπροστινή κάμερα των 7 megapixel.

Ο διάδοχος του A11 ονομάζεται A12 Bionic, πρόκειται για έναν εξαπύρηνο CPU, μαζί με 4-πύρηνη GPU, που κάνει μετάβαση στα 7nm όντας το πρώτο chip του κόσμου σε αυτή την κατηγορία. Και εάν ο Α11 μπορούσε να κάνει 600 δις υπολογισμούς, ο A12 φτάνει τον ιλιγγιώδη αριθμό των 5 τρισεκατομμυρίων υπολογισμών. Η Apple δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις AR δυνατότητες, χάρις το ανανεωμένο ARkit 2 που θα ανοίξει το δρόμο για εξελιγμένες εφαρμογές και εμπειρίες επαυξημένης πραγματικότητας. 

Στο σημαντικότερο στοιχείο των νέων iPhone, δηλαδή την κάμερα, βρίσκουμε δύο βελτιωμένους αισθητήρες από πέρυσι, που διατηρούν ωστόσο το f/1.8 και f/2.2 αντίστοιχα και τα 12 megapixel ανάλυσης, καθώς και το διπλό OIS. Επίσης, συναντάμε το λεγόμενο "Zero Shutter Lag" για μηδενικό κούνημα, θολά αντικείμενα και καθυστέρηση στο τράβηγμα της φωτογραφίας. Τo Smart HDR θα σας επιτρέπει να τραβήξετε φωτογραφίες με τον ήλιο απέναντι σας χωρίς να ανησυχείτε εάν θα καεί το exposure. Τα Portrait εφέ φωτισμού αν και κατακρίθηκαν στην πρώτη τους βερσιόν στο iPhone X, τώρα έρχονται αναβαθμισμένα και φαίνεται να έχει γίνει σωστότερη υλοποίηση. Η Apple στάθηκε στο εκπληκτικό νέο Bokeh mode του iPhone XS. Το απίθανο με την κάμερα του νέου iPhone, σε συνεργασία με τον A12 Bionic επεξεργαστή, είναι το απόλυτα ρυθμιζόμενο depth of field. Το εντυπωσιακό demo έδειξε ότι μπορείτε να πάρει τιμές μεταξύ f/1.4 και f/16. 

Όσον αφορά την διάρκεια ζωής της μπαταρίας, το iPhone XS θα διαρκεί 30 λεπτά περισσότερο από το προηγούμενο iPhone, ενώ το XS Max αντέχει για 1 ώρα και 30 λεπτά παραπάνω. Για πρώτη φορά τα iPhone εξοπλίζονται με Dual SIM δυνατότητες, αλλά οι πάροχοι τηλεφωνίας θα πρέπει να φέρουν υποστήριξη eSIM για αυτό το χαρακτηριστικό. Στην Κίνα δεν ισχύει το ίδιο μιας και εκεί δεν υποστηρίζεται το eSIM πρότυπο και θα έρθει ξεχωριστό Dual SIM μοντέλο με δυο κανονικές nanoSIM. 

Τέλος, το iPhone XS θα έρθει σε τρία μοντέλα (64GB, 256GB, 512GB) και χρώματα (Gold, Silver, Space Grey) ξεκινώντας από τα $999. Το iPhone XS Max θα ξεκινάει από τα $1099 στις ίδιες χωρητικότητες, καθώς και τα δύο θα είναι διαθέσιμα για προπαραγγελία από τις 14/09 και στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσουν στις 28 Σεπτεμβρίου.