Οι παίκτες του EVE online κατηγοριοποίησαν πρωτεΐνες από 13 εκατομμύρια ανθρώπινα κύτταρα

Το gaming στην υπηρεσία της επιστήμης
25 Αυγούστου 2018 07:30
Οι παίκτες του EVE online κατηγοριοποίησαν πρωτεΐνες από 13 εκατομμύρια ανθρώπινα κύτταρα

Το διαστημικό MMO παιχνίδι EVE Online ξεκίνησε το Μάρτιο του 2016 το Project Discovery, ένα minigame το οποίο έπαιζαν οι χρήστες όπου κατηγοριοποιούσαν πρωτεΐνες προς βοήθεια των ερευνητών. Μετά από δύο χρόνια, τα δεδομένα ανέβηκαν στο Human Protein Atlas έτσι ώστε να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Οι παίκτες συνεργάστηκαν με μία τεχνητή νοημοσύνη για την αναγνώριση των πρωτεϊνών, παίρνοντας εντολές in-game από την Emma Lunberg, μία ερευνήτρια του KTH Royal Institute of Technology and Massive Multiplayer Online Science και επικεφαλής του Cell Atlas γκρουπ που εργάζεται πάνω στο Human Protein Atlas. Η Lundberg εμφανίστηκε στο EVE Online ως NPC με το όνομα Professor Lundberg.

Τα αποτελέσματα εντυπωσιακά. Πάνω από 300.000 παίκτες “citizen scientist” παρήγαγαν πάνω από 33 εκατομμύρια κατηγοριοποιήσεις εικόνων.

Πιστεύω πως η ενσωμάτωση επιστημονικών εργασιών σε πιστοποιημένα παιχνίδια θα είναι μία κοινή πρακτική στο μέλλον για την αξιοποίηση της υπολογιστικής δύναμης του εγκεφάλου των ανθρώπων και αυτός ο πολύπλοκος σχεδιασμός των παιχνιδιών με πολίτες-επιστήμονες να τροφοδοτεί με δεδομένα τα μοντέλα εκμάθησης μηχανής, έχει τη δύναμη να αξιοποιήσει ταχύτατα τις επιστημονικές προσπάθειες μεγάλης κλίμακας. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους πολίτες με επιστημονικό ενδιαφέρον που συμμετείχαν στο project και για τις ανακαλύψεις που έκαναν. – Emma Lundberg