Ευρωπαϊκή Ένωση: Με νόμο η αφαίρεση εξτρεμιστικού περιεχομένου από τα websites

Η αυτοδιαχείριση δεν αρκεί
20 Αυγούστου 2018 09:12
Ευρωπαϊκή Ένωση: Με νόμο η αφαίρεση εξτρεμιστικού περιεχομένου από τα websites

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πιστεύει πως μπορεί να εμπιστευτεί τα websites να διαχειριστούν το περιεχόμενό τους και αποκλείσουν εξτρεμιστικό περιεχόμενο και για αυτό το λόγο προχωρά στη σύνταξη νόμου ο οποίος θα υποχρεώσει Facebook, Twitter, YouTube και άλλες ιντερνετικές εταιρίες να διαγράφουν υλικό το οποίο θα επισημαίνεται από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, δεν είναι ακόμα σίγουρο πώς θα λειτουργεί το μέτρο, αλλά γίνεται λόγος για συμμόρφωση εντός μίας ώρας από τη λήψη της εντολής. Έτσι ο νόμος θα μετατρέψει κάτι που ήταν έως τώρα εθελοντικό σε υποχρεωτικό.

Ο νόμος αυτός είναι αναγκαίος καθώς δεν έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος με την υπάρχουσα προσέγγιση. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να χαλαρώσουν ή να μείνουν ικανοποιημένοι με αυτά, όταν έχουμε να κάνουμε με εξτρεμισμό. – Julian King, Επίτροπος Ασφαλείας Ε.Ε.

Το νομοσχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο, οπότε και θα πρέπει να ψηφιστεί από τα κράτη-μέλη. Και ενώ η συμμόρφωση δε θα αποτελεί πρόβλημα για τους μεγάλους κολοσσούς της τεχνολογίας, μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο σε μικρότερα και υποστελεχωμένα websites με περιορισμένο προϋπολογισμό.