Η τεχνητή νοημοσύνη της Google αναλαμβάνει την ψύξη των data center της

Μειώνει την κατανάλωση ενέργειας
19 Αυγούστου 2018 07:43
Η τεχνητή νοημοσύνη της Google αναλαμβάνει την ψύξη των data center της

Οι χιλιάδες servers που διατηρεί η Google στα data center της χρειάζονται αποδοτική ψύξη για να λειτουργούν αξιόπιστα. Η εταιρία αποφάσισε πριν δυο χρόνια να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για τα συστήματα ψύξης με τους διαχειριστές των συστημάτων να λαμβάνουν προτάσεις για το πώς να αξιοποιήσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα διατηρώντας ταυτόχρονα τις βέλτιστες θερμοκρασίες. Δύο χρόνια μετά, η τεχνητή νοημοσύνη έχει εφαρμοστεί σε όλα τα data centers της Google.

Ακόμα και απειροελάχιστες βελτιώσεις μπορούν να προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και βοηθώντας να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή.

Οι προτάσεις βελτίωσης της τεχνητής νοημοσύνης ήταν καίριες, αλλά η εφαρμογή τους απαιτούσε χρόνο και κόπο από το ανθρώπινο δυναμικό. Έτσι η Google αποφάσισε να αυτοματοποιήσει το σύστημα. Πλέον η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει δράση, με τους ανθρώπους χειριστές απλά να επιβλέπουν το σύστημα. Κάθε πέντε λεπτά καταγράφονται οι λεπτομέρειες του συστήματος ψύξης, οι οποίες τροφοδοτούνται στο δίκτυο του DeepMind. Αυτό αποφασίζει έπειτα ποιες δράσεις πρέπει να ληφθούν για τη βέλτιστη ισορροπία θερμοκρασίας και κατανάλωσης ενέργειας. Αφού οι δράσεις περάσουν από αρκετούς ελέγχους ασφαλείας, εφαρμόζονται μόνες τους στο σύστημα.

Η Google έχει δει μείωση στην κατανάλωση ενέργειας έως και 30%, ενώ το σύστημα συνεχίζει να βρίσκει νέες τεχνικές για να πετύχει το στόχο του.