Νέες φωτογραφίες του Τιτάνα που εντυπωσιάζουν

Διαπερνούν την πυκνή ατμόσφαιρά του
22 Ιουλίου 2018 07:26
Νέες φωτογραφίες του Τιτάνα που εντυπωσιάζουν

Οι περισσότερες εικόνες που είχαμε από το μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα, αποτύπωναν μία θολή, άτονη ατμόσφαιρα σε κιτρινο-πορτοκαλί αποχρώσεις από την πλούσια σε άζωτο ατμόσφαιρά του.

Τώρα όμως, χάρη σε δεδομένα δεκαετίας που συνέλεξε το Cassini, νέες φωτογραφίες έρχονται στο φως οι οποίες διαπερνούν την ατμόσφαιρα του πλανήτη και μας αποκαλύπτουν την πανέμορφη επιφάνειά του. Αυτό επιτεύχθηκε με τη χρήση του Visible Infrared Mapping Spectrometer (VIMS), ένα όργανο το οποίο μπόρεσε να κοιτάξει κάτω από την ατμόσφαιρα και να μας αποκαλύψει την παγωμένη επιφάνεια με τις θάλασσες μεθανίου και τις αμμώδεις ερήμους. Σύμφωνα με τη NASA, “αυτή είναι η καλύτερη απεικόνιση του Τιτάνα που έχουμε μέχρι τώρα”.

Το Cassini καταστράφηκε όπως είχε προγραμματιστεί στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, ολοκληρώνοντας την πολύτιμη αποστολή του, παρέχοντάς μας τεράστια γνώση για τον πλανήτη και τους δορυφόρους του. Χάρη σε αυτό ανακαλύψαμε πως οι ωκεανοί υγρού μεθανίου του Τιτάνα περιέχουν ακρυλονιτρίλιο, ένα χημικό στοιχείο το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ζωή στο δορυφόρο, αφού θεωρείται καλή εναλλακτική των φωσφολιπιδίων τα οποία σχηματίζουν τις μεμβράνες των κυττάρων. Η βιοχημεία του θέματος θα μελετηθεί περαιτέρω, καθώς και το αν οι -180 βαθμοί Κελσίου του Τιτάνα μπορεί να κρύβουν ζωντανούς οργανισμούς.