Στις 28 Ιουλίου η μεγαλύτερη έκλειψη Σελήνης του αιώνα

Θα γίνει ορατή και στη χώρα μας
19 Ιουλίου 2018 04:30
Στις 28 Ιουλίου η μεγαλύτερη έκλειψη Σελήνης του αιώνα

Νωρίς το πρωί της 28ης Ιουλίου η Γη θα περάσει ανάμεσα από το φεγγάρι και τον Ήλιο ρίχνοντας την σκιά της στον φυσικό μας δορυφόρο. Το χρώμα της σκιάς που θα ρίξει ο πλανήτης μας επάνω στην σελήνη δε θα είναι ένα μουντό γκρίζο αλλά θα είναι ένα έντονο κόκκινο. Η συγκεκριμένη έκλειψη θα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια σε σχεδόν εκατό χρόνια.

Η έκλειψη Σελήνης είναι παρόμοιο γεγονός με την ηλιακή έκλειψη μόνο που συμβαίνει το αντίστροφο. Στην ηλιακή έκλειψη το φεγγάρι περνάει ανάμεσα από την Γη και τον Ήλιο κρύβοντας προσωρινά το φως του και ρίχνοντας μια σκιά επάνω μας. Στην σεληνιακή έκλειψη η Γη θα περάσει ανάμεσα από τον Ήλιο και το φεγγάρι με την διαφορά ότι η σκιά της Γης δε θα είναι γκρι αλλά κόκκινη λόγω της διάθλασης του ηλιακού φωτός στην ατμόσφαιρα μας.

Εάν ο καιρός είναι συνεργάσιμος εκείνη την μέρα η Σεληνιακή έκλειψη θα γίνει ορατή στις περιοχές με το εντονότερο λευκό στην παρακάτω εικόνα. Όσο πιο ανοιχτή η απόχρωση του λευκού τόσο καλύτερα θα φαίνεται η έκλειψη. Ευτυχώς η χώρα μας είναι μέσα σε αυτές που θα απολαύσουν το φαινόμενο καλύτερα. Η έκλειψη θα ξεκινήσει από τις 3:14 π.μ. με την κορύφωση να έρχεται μεταξύ 5:30 και 6:21 π.μ.