Το Ντουμπάι θα αποκτήσει τη μεγαλύτερη κάθετη φάρμα του κόσμου

Για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού του
11 Ιουλίου 2018 07:19
Το Ντουμπάι θα αποκτήσει τη μεγαλύτερη κάθετη φάρμα του κόσμου

Με το νερό να είναι πολυτέλεια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η χρήση της τεχνολογίας και η εφαρμογή αγροτικών μεθόδων που δεν απαιτούν πολύ νερό είναι μονόδρομος. Έτσι, το Ντουμπάι θα κατασκευάσει τη μεγαλύτερη κάθετη φάρμα στον κόσμο η οποία θα καταλαμβάνει 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και θα κοστίσει $40 εκατομμύρια. Η κατασκευή θα ξεκινήσει το Νοέμβριο και αποτελεί κοινή προσπάθεια της εταιρίας αγρο-τεχνολογίας Crop One Holdings και της Emirates Flight Catering, η οποία είναι υπεύθυνη για την παράδοση 200.000 γευμάτων καθημερινά για τις πτήσεις της Emirates στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι.

Οι εταιρίες ισχυρίζονται πως οι εγκαταστάσεις τους θα χρησιμοποιούν 99% λιγότερο νερό από ότι ένα χωράφι, ενώ όταν ολοκληρωθούν θα μπορούν να παράγουν 2.700 κιλά πράσινων λαχανικών ημερησίως. Η παραγωγή θα χρησιμοποιείται για τα γεύματα πτήσεων της Emirates και για το catering στα αεροδρόμια.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εισάγουν το 85% των βρώσιμων λαχανικών τους λόγω του ακατάλληλου εδάφους για εγχώρια παραγωγή. Η νέα μέθοδος επιτρέπει παραγωγή 365 μέρες το χρόνο, ενώ τα φυτά αναπτύσσονται χάρη σε ένα διάλυμα με θρεπτικά συστατικά αντί για χώμα, με τη θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου να ελέγχεται αυστηρά για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής.