Επικίνδυνα κοντά στη Γη ο Tiangong-2

Η κινεζική κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα
26 Ιουνίου 2018 04:15
Επικίνδυνα κοντά στη Γη ο Tiangong-2

Ο διαστημικός σταθμός της Κίνας Tiangong-2 πέρασε πριν 10 ημέρες πολύ πιο κοντά στη Γη από την συνηθισμένη του τροχιά. Η κίνηση αυτή του σταθμού έκανε τους ειδικούς να αναρωτιούνται για το τί ακριβώς συμβαίνει, τη στιγμή που η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχει κάνει κάποια δήλωση επάνω στο θέμα.

Στις 13 Ιουνίου έπεσε από το υψόμετρο των 390 χιλιομέτρων όπου βρίσκεται συνήθως, κάτω στα 295 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον αστρονόμο Jonathan McDowell του Harvard-Smithsonian. H παρατήρηση του McDowell επιβεβαιώθηκε αργότερα και από το US Strategic Command's Joint Force Space Component Command. Έκτοτε επέστρεψε στην κανονική τροχιά που ακολουθούσε εδώ και πολύ καιρό.

Αν και αρχικά ο Tiangong-2 έδωσε την εντύπωση ότι ακολουθεί μια ασταθή τροχιά, η πραγματικότητα ίσως να είναι διαφορετική. Ο Tiangong-1 και 2 δεν είχαν σκοπό να παραμείνουν στο διάστημα για πάντα αλλά εκτοξεύθηκαν σε τροχιά για την δοκιμή πειραματικών τεχνολογιών που θα ενσωματωθούν στο μεγάλο διαστημικό σταθμό που θα εκτοξεύσει η Κίνα το 2020. Επομένως οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πτωτική του πορεία έγινε εσκεμμένα για να ελέγξει η Κίνα το πως λειτουργούν οι μηχανές του σταθμού μετά από δύο χρόνια στο διάστημα.