Το ψυχαναγκαστικό gaming είναι πρόβλημα ψυχικής υγείας

Ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
19 Ιουνίου 2018 08:06
Το ψυχαναγκαστικό gaming είναι πρόβλημα ψυχικής υγείας

Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να κατηγοριοποιήσει τις “gaming διαταραχές” ως πρόβλημα ψυχικής υγείας. Φυσικά υπήρξαν πολλοί στην επιστημονική κοινότητα που διαφώνησαν με αυτή την απόφαση, ωστόσο ο ΠΟΥ επιστρέφει με μία νέα κατηγοριοποίηση, το ψυχαναγκαστικό gaming.

Οι υποστηρικτές της απόφασης θεωρούν πως η πρωτοβουλία του ΠΟΥ θα βοηθήσει να αναγνωριστούν εγκαίρως τα συμπτώματα του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια σε εφήβους ή σε νεαρούς που δε ζητούν βοήθεια οι ίδιοι τους.

Ήρθαμε σε επαφή με γονείς που ήταν σε απόγνωση, όχι μόνο επειδή έβλεπαν το παιδί τους να παρατά το σχολείο, αλλά επειδή έβλεπαν ολόκληρη τη δομή της οικογένειας να καταρρέει. – Dr. Henrietta Bowden-Jones, εκπρόσωπος του βρετανικού Royal College of Psychiatrists

Όπως όμως και με τον προηγούμενο χαρακτηρισμό του ΠΟΥ, υπάρχουν ακόμα αυτοί που διαφωνούν με την απόφαση και υποστηρίζουν πως μια τέτοια κίνηση θα στιγματίσει τους νεαρούς gamers. Η Dr. Joan Harvey του British Psycological Society θεωρεί πως η κατηγοριοποίηση των gaming διαταραχών θα προκαλέσει αχρείαστη ανησυχία στους γονείς, τη στιγμή που μόνο μια μικρή μερίδα των gamers θα επηρεαστεί από αυτό.

O Dr. Mark Griffiths του Nottingham Trent University, ο οποίος μελετά την έννοια των gaming διαταραχών εδώ και τρεις δεκαετίες, υποστηρίζει πως το video gaming είναι σαν μια μη-χρηματική μορφή τζόγου από ψυχολογικής πλευράς. Οι τζογαδόροι δηλαδή χρησιμοποιούν χρήματα ως αίσθηση ανταμοιβής, ενώ οι gamers πόντους. Ωστόσο σημειώνει πως το ποσοστό των gamers που πάσχουν από gaming διαταραχή είναι πολύ μικρό – ίσως κάτω του 1% - και πως αυτοί οι άνθρωποι μάλλον έχουν και άλλα προβλήματα, όπως κατάθλιψη, διπολική διαταραχή ή αυτισμό.